Υποβρύχια: Για ποιους προτείνει ενοχή η εισαγγελέας

Ενοχή για τους πολλούς από τους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο με τα υποβρύχια, όπου σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, εισηγήθηκε στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας, Ελευθερία Παντελάκη.

propoli

Ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για αδικήματα -που αποδίδονται κατά περίπτωση- όπως της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία, η δίκη που αφορά στην υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου, μπήκε πλέον στην τελική της ευθεία, με την πρόταση επί της ενοχής της εισαγγελέως της έδρας.

Η εισήγηση για τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως υποστήριξε, προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Η πρόταση για τον Ιωάννη Μπέλτσιο

Ακόμα, πρότεινε να απαλλαγεί για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο Ιωάννης Μπέλτσιος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου, διότι -όπως είπε η εισαγγελέας- δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για τον Ιωάννη Μπέλτσιο εισηγήθηκε ενοχή για το αδίκημα της πράξης της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ζήτησε την ενοχή Λυγινού και Όσβαλντ

Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ειδικότερα, για τον Φάνη Λυγινό εισηγήθηκε να κηρυχθεί ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τον Κλοντ Οσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Εισήγηση απαλλαγής για Γερμανό και στελέχη της SUNLIGHT

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT, για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

Loading