Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Άσκηση αναίρεσης στην απαλλαγή αδελφών Ψωμιάδη

Πιθανώς οι αδελφοί Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης θα κληθούν να εμφανιστούν ξανά μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, έκανε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε απαλλάξει τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη από ποινική δίωξη.

propoli

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η έφεση κατατέθηκε από τον κ. Ζήση λόγω “εσφαλμένης ερμηνείας της ποινικής διάταξης”.

Οι κατηγορίες που είχαν απευθυνθεί εναντίον των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη περιλάμβαναν την κακουργηματική απιστία κατά συναυτουργία και την κακουργηματική ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με ζημία που αφορούσε τη Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και το Δημόσιο, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά “κρυπτοαμνηστία”, την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ» τονίζει ο κ. Ζήσης στο σκεπτικό του.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξηγεί ότι «με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους. Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).»

Και καταλήγει: «Πρόκειται για “κρυπτοαμνηστία” και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ Περιφερειών και του Δημοσίου»

Δείτε επίσης: Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Ο Ν. Ανδρουλάκης κάνει αντιπολίτευση με “όχι σε όλα” – Έφυγα από το ΠΑΣΟΚ γιατί φοβήθηκα τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Loading