Πανελλαδικές: Τι ισχύει φέτος με τα μόρια

Δύο εβδομάδες έμειναν πλέον για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020 με το Υπουργείο Παιδείας να έχει ανακοινώσει ήδη το αναλυτικό πρόγραμμα εξέτασης αλλά και αυτό των εξεταστικών κέντρων ανά Περιφέρεια (899 στο σύνολο). 

Οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, όμως, θα έχουν φέτος μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού φέτος καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας. Τα συνολικά μόρια λοιπόν θα προκύψουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και θα πολλαπλασιαστούν επί 1.000 

propoli

Αυτά τα μόρια θα δίνει κάθε μονάδα 

Όπως δήλωσε ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Στράτος Στρατηγάκης σε κείμενο του που δημοσιεύτηκε στη «Naftemporiki», πλέον δεν θα υπάρχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που θα δίνουν περισσότερα μόρια όπως ήταν μέχρι πέρυσι αλλά θα δίνουν τα ίδια μόρια (250). Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα συνολικά μόρια των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων 2020. Όπως ανέφερε ο μαθηματικός, «αν ένας υποψήφιος έγραφε σε όλα τα μαθήματα 15, τότε το σύνολο των μορίων που θα συγκέντρωνε θα ήταν 15.000, ανεξαρτήτως συστήματος». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν συνολικά περισσότερα μόρια με το νέο σύστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα δύο μαθήματα που είναι αυξημένης βαρύτητας, οι συμμετέχοντες έχουν χαμηλότερους βαθμούς , γιατί είναι δυσκολότερα από τα υπόλοιπα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια στη συγκεκριμένη κατηγορία μαθημάτων λόγω της δυσκολίας τους. 

Άνοδος βάσεων στις χαμηλότερες σχολές 

Εξαιτίας του τρόπου αλλαγής στον υπολογισμό των μορίων, οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν άνοδο στις βάσεις τους. Όσο μεγαλύτερη απόκλιση έχουν οι βαθμοί των υποψηφίων από τον μέσο όρο, τόση μεγαλύτερη θα είναι και η διαφορά των μορίων. Ακόμα βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πως θα επηρεαστούν οι βάσεις από τη δυσκολία των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων. 

Loading