Άγνωστες λεπτομέρειες για τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας

Άγνωστες λεπτομέρειες για τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Είναι ένας καλοπροαίρετος, ανοιχτόμυαλος, απλός και χαλαρός άνθρωπος”.

Με αυτόν τον τρόπο σκιαγραφούν στο Politik το προφίλ του Ζόραν Ζάεφ Βορειομακεδόνες δημοσιογράφοι τους οποίους συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας στα Σκόπια και οι οποίοι αποδίδουν αυτές τις ιδιότητες του πρωθυπουργού τους στο ότι δεν έχει πολύ καιρό που ασχολείται με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η οικογένεια Ζάεφ είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας MAMA’S, η οποία παράγει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν “μακεδονικό χαβιάρι”, εξαγώγιμο προϊόν σε βαζάκια που περιέχουν αλοιφές κυρίως από ψητά κόκκινα πιπέρια και φρέσκα λαχανικά.

Ο κ. Ζάεφ ήταν πλούσιος και πριν μπει στην πολιτική, εργάζεται από μικρή ηλικία.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε αναλάβει την πώληση των προϊόντων της οικογένειας στην αγορά της Σερβίας”, μας λένε οι Βορειομακεδόνες συνάδελφοι, οι οποίοι, από την άλλη, δεν μοιράζονται μαζί μας τα καλύτερα λόγια για τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO- DPMNE, Χριστιάν Μιτσκότσκι.

Πιστεύει πράγματι ότι καταγόμαστε από τον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρεί προδοσία τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τους άλλους για νεποτισμό, αλλά ο ίδιος κληρονόμησε την καθηγητική θέση στο πανεπιστήμιο του πατέρα του, όπου εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα μία φορά την εβδομάδα.

Είναι ξεροκέφαλος, πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί του κι απαντά μόνο σε ό,τι τον βολεύει.

Δεν είναι δημοφιλής και στο VMRO, ενώ παραμένει πιστός στον Νίκολα Γκρουέφσκι.

Αρκετοί, μάλιστα, τον αποκαλούν μαριονέτα του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα, πάντως ακόμα κι αν χάσει τις προεδρικές εκλογές η εκλεκτή του, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάφκοβα”.

Η καθηγήτρια Νομικής κυρία Σιλιάνοφσκα, που έχει υπηρετήσει στον ΟΗΕ και στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρείται πολιτικός χαμαιλέοντας καθώς προ μια εικοσαετίας περίπου είχε διατελέσει υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενώ είχε ταχθεί εναντίον του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος σήμερα έχει εγκαταλείψει ακόμα και στενούς του συνεργάτες του, που για χάρη του έχουν καταλήξει στη φυλακή, κι έχει λάβει άσυλο από τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Η πολιτική ένταση στη Βόρεια Μακεδονία με αφορμή τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου βρίσκεται στο “κόκκινο”.

Ο υποψήφιος των κυβερνώντων Σοσιαλιστικού Κόμματος (SDSM) και του αλβανικού DUI για την προεδρία της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, έχει πολλά χρόνια στην πολιτική.

Το 2001, για παράδειγμα, ήταν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, έχει διατελέσει σύμβουλος των προέδρων Τραϊκόφσκι και Τσερβενκόφσκι και είναι καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Πρόσφατα διατέλεσε εθνικός συντονιστής για το ΝΑΤΟ, ενώ καλλιεργεί για τον εαυτό του το προφίλ του ανεξάρτητου υποψήφιου.

Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες πάντως και στη Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρούνται αξιόπιστες, φέρνουν τον κ. Πενταρόφσκι φαβορί, αν κι ανάμεσα στο σλαβόφωνο πληθυσμό η διαφορά του από την κυρία Σιλιάνοφσκα κινείται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι το ποσοστό της συμμετοχής στον σχεδόν αναπόφευκτο δεύτερο γύρο.

Αν είναι μικρότερο του 40%, όπως συνέβη στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέλιξη που δεν είναι καθόλου απίθανη με δεδομένο ότι σε σύνολο 2.000.000 κατοίκων υπάρχουν 1.800.000 εγγεγραμμένοι στους μη εκκαθαρισμένους εκλογικούς καταλόγους, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Προσωρινός πρόεδρος θα αναλάβει σε μια τέτοια περίπτωση ο Αλβανός πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 1000 και κάτι άτομα δήλωσαν συμμετοχή να ψηφίσουν από το εξωτερικό, την ίδια στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι βασίζονται στην απογραφή του 2001, αφού το 2011 σταμάτησε στη μέση χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί.

Καθοριστικός ο Ρέκα

Στο τελικό αποτέλεσμα, εξάλλου, καθοριστικό παράγοντα θα παίξει το ποσοστό που θα λάβει ο υποψήφιος δύο μικρότερων αλβανικών κομμάτων, της Αλβανικής Συμμαχίας και του BESA, ο Μπλέριμ Ρέκα, επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 10% και είναι άγνωστο σε ποιον υποψήφιο θα καταλήξει αυτό το ποσοστό στο β’ γύρο.

Ο κ. Ρέκα, ο οποίος διδάσκει διεθνείς σχέσεις κι έχει διατελέσει πρέσβης στην ΕΕ όταν ήταν με το DUI, κατάγεται από τα Σκόπια, θεωρείται πολύ έξυπνος και μορφωμένος, τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν το πολυλέει.

 

 

 

 

 

 

Loading