Οι… cult βιντεοταινίες των ΄80s Vol. II (vd)

Του Θ. Καλέση

propoli

Σε συνέχεια του αφιερώματος της περασμένης εβδομάδας στις cult ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, η Politik παρουσιάζει σήμερα ορισμένες βιντεο-προτάσεις που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε.

Ταινίες ορόσημο που έμελλε να παίξουν το δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση της κουλτούρας της εποχής, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ήταν φτηνές παραγωγές. Χιούμορ, προβληματισμός, γέλιο, κοινωνικό πρόβλημα, διασκέδαση, όλα σε μια ανεπανάληπτη μίξη της χρυσής δεκαετίας του ΄80. Πάμε λοιπόν…

1.Καμικάζι αγάπη μου (1983)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης

 

Άλλη μια ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου των ΄80s, προβάλλεται μέχρι σήμερα και απολαμβάνεις τις ατάκες της όπως την πρώτη φορά που την είδες. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το ειδύλλιο του Στάθη Ψάλτη με την Καίτη Φίνου, η οποία πλαισιώνεται από το δεύτερο πιο must στοιχείο της εποχής, τις μηχανές μεγάλου κυβισμού. Στην ιστορία έμεινε και το soundtrack με τη φωνή του Σταμάτη Γαρδέλη να ερμηνεύει τραγούδια όπως το: «Ποιος είσαι εσύ που ήρθες εδώ, με ΄μας να κάνεις πλάκα;» και το: «Με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία».

 

 

2.Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα  (1983, ’84, ‘85)

 Σενάριο: Όμ. Ευστρατιάδης – Σκηνοθεσία: Γ. Σκλάβος

Επική τριλογία γέλιου, από τις πρώτες ταινίες της «χρυσής» δεκαετίας που προσπάθησε να αποτυπώσει αστείες καταστάσεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα σε σχολείο. Με λίγα λόγια έχουμε μια διαρκή «μάχη» ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές. Σταμάτης Γαρδέλης, Γιώργος Ρήγας, Στηβ Ντούζος, Τέτα Ντούζου προσφέρουν στιγμές άφθονου γέλιου, ενώ στη ζωή μας αρχίζει να μπαίνει και η all time classic φαντασίωση των ανδρών της εποχής, Βίνα Ασίκη σε ρόλο καθηγήτριας να μοιράζει αποβολές στους Μπίλια, Κορτέση και Χάλια.

 

 

3.Κι αυτός το βιολί του (1984)

 Σενάριο: Λ. Μιχαηλίδης – Σκηνοθεσία: Τ. Βουγιουκλάκης

 Ο Σωτήρης Μουστάκας στα καλύτερά του. Στον ρόλο του Ελευθέριου Παγκαρινάκη, ενός βιολιστή που παντρεύεται τρεις φορές και χωρίζει, είναι αναγκασμένος να πληρώνει διατροφή σε συζύγους που δεν κράτησε δίπλα του πάνω από τρεις μήνες. Ένα περιστατικό θα τον οδηγήσει στη φυλακή και εκεί θα εξιστορήσει την ιστορία της ζωής του σε έναν συγκρατούμενό του. Δικαστήρια, απίστευτες ατάκες και πολύ γέλιο συνθέτουν άλλο ένα cult φιλμ της δεκαετίας. Από τα αξιοσημείωτα ο αρχικός τίτλος της ταινίας που ήταν: «Αν ήταν το βιολί πουλί». Όπως αντιλαμβάνεστε άλλαξε για ευνόητους λόγους.

 

 

4.Ο ροζ γάτος (1985)

Σενάριο: Ν. Γριμάνης – Σκηνοθεσία: Γ. Σκλάβος

 Ο Σωτήρης Μουστάκας ξαναχτυπά! Ως καθηγητής Αρχιμήδης που πάσχει από διπολικό σύνδρομο. Αλλάζει χαρακτήρα με ένα απλό χτύπημα στο κεφάλι, το πρωί διδάσκει αρχαία στους μαθητές του και το βράδυ διασκεδάζει στις disco. Εξαιρετική ταινία, με ατάκες που επίσης μνημονεύονται μέχρι σήμερα όπως το «greek καμάκι» του Αρχιμήδη στην παραλία όταν ο Πάνος Μιχαλόπουλος του ζητά να πει κάτι περισσότερο σε μια λουόμενη. «Ζέστη ε; Κουφόβραση. Λιοπύρι. Καύσων». Άλλοι πάλι μνημονεύουν την ταινία για τα κάλλη της Βάνας Μπάρμπα.

 

 

5.The Κόπανοι – Και οι οχτώ ήταν βλήματα (1987)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντίνου

Ένα από τα ιστορικά «παιδιά» που γεννήθηκε τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και της Φίνος Φιλμ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία η οποία σύμφωνα με αρκετούς μελετητές ήταν ό,τι πιο…cult έχει προβληθεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Μια συμμορία της κακιάς ώρας είναι το βασικό ρεζουμέ, όμως οι ατάκες και οι καταστάσεις που εκτυλίσσονται στην 85λεπτη διάρκειά της έχουν μείνει στην ιστορία και φυσικά δεν μπορούν να αποδοθούν με ευκολία στον γραπτό λόγο. Όσοι δεν την έχετε δει αξίζει…

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ILJP94Q_3Fc&t=16s

6.Κλασσική περίπτωση βλάβης (1987)

Σενάριο: Θ. Τσάπρας – Σκηνοθεσία: Τ. Βουγιουκλάκης

 Άλλη μια all time epic cult ταινία που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιντεοθήκη ή τουλάχιστον να την έχει παρακολουθήσει όποιος φαν σέβεται τον εαυτό του, έστω να την έχει δει στο YouTube. Επικός Κώστας Τσάκωνας μαζί με τον Τάσο Κωστή συνθέτουν ένα αξεπέραστο δίδυμο ως άνθρωποι που μπορούν να διορθώσουν πάσης φύσεως συσκευές σπιτιού. Δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτό το φιλμ, μόνο ότι ο αείμνηστος Κ. Τσάκωνας τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και αυτά σταμάτησαν για ένα δεκαήμερο.

 

 

 

Άλλες προτεινόμενες ταινίες: Τα Τούβλα, Οι Πόντιοι, Τροχονόμος Βαρβάρα, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια, Σαπουνόπετρα, Εργαζόμενη γυναίκα…        

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 

 

Loading