Μυτιληναίος: Χτίζει «καλάθι» προμήθειας αερίου

Γ. Σταφυλάς

propoli

Οι διαπραγματεύσεις της «Μυτιληναίος» με νέο ξένο όμιλο για την προμήθεια φυσικού αερίου  -ήδη έχει συμφωνία με Gazprom- η διεκδίκηση της  ΔΕΠΑ και των λιγνιτικών μονάδων και φυσικά οι σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο με εφαρμογή ακραίας εταιρικής διακυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναλυτών μετά τη Γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας.

Όμως οι αναλύσεις επικεντρώνονται στις κινήσεις της καθώς σπεύδει να προμηθευτεί φυσικό αέριο δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο «καλάθι» πηγών (Gazprom, ξένος όμιλος, Qatar), ενώ την ίδια ώρα εκφράζει προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων καθώς τα έξοδα των ρύπων είναι πολύ υψηλά.

Με άλλα λόγια, η «Μυτιληναίος» επιδιώκει να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν φθηνό καύσιμο, ώστε συνολικά τα έξοδα να είναι χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης: «Τα συμφέροντα στο αέριο είναι μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό και αρκούν να προκαλέσουν αναταράξεις, επιχειρηματικές και όχι μόνο». Επίσης, ένας αναλυτής αναφέρεται στην επένδυση Αλουμίνας των 500 εκατ. ευρώ που θα αποφασιστεί πιθανότατα στο τέλος του έτους, αλλά και στις καθυστερήσεις για τη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος ισχύος 650 MW.

Εθνική Xρηματιστηριακή

Ο κ. Β. Καρναπάτης της Εθνικής Xρηματιστηριακής στην ανάλυση του σημειώνει πως ο πρόεδρος της «Μυτιληναίος» τόνισε ότι υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, θυμίζοντας ότι ο όμιλος αξιοποιεί το 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης. Παράλληλα διαπραγματεύεται με μια μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου πάνω και πέρα από τη συμφωνία με την Gazprom, ενώ τον Ιούλιο θα παραλάβει το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου  με πλοίο από την QatarGas. Σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή, ο όμιλος «Μυτιληναίος» ψάχνει σταθερά κερδοφόρες προοπτικές μ’ ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης και πρέπει να υπολογιστεί το track record του management στην εκτέλεση  μεγάλων συμφωνιών.

 Wood & Company

Η Wood (κ. Α. Μπουλουγούρης) επικεντρώνεται στις αλλαγές του διοικητικού συμβουλίου ως ένα μέρος της ενδυνάμωσης της εταιρικής διακυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η «Wood», το 80% των μελών ανανεώθηκε και οι 7 από τους 11 έχουν εκτεταμένη ειδίκευση σε διαφορετικούς τομείς (τράπεζες, εμπορεύματα, ενέργεια, ακίνητα και πληροφορική ). Επιπλέον, μετά το 2018, ο κ. Μυτιληναίος θα ξεχωρίσει τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Τονίζει επίσης ότι στόχος είναι να επιτύχει το ιστορικό ρεκόρ  των κερδών ΕBITDA του 2017 και τη νέα χρονιά (305 εκατ. ευρώ). Η «Wood» αντιμετωπίζει αυτά τα επίπεδα ως το… πάτωμα και προβλέπει άνοδο 10% των κερδών EBITDA στα 338 εκατ. ευρώ.

ΙBG

Η γενική συνέλευση της «Μυτιληναίος» ενέκρινε μέρισμα 0,32 ευρώ ανά μετοχή όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα «IBG». Σύμφωνα με την ανάλυση οι προοπτικές για το 2018  είναι ότι πρόκειται για ένα έτος συγκέντρωσης, με την διοίκηση να έχει στόχο την περσινή ισχυρή απόδοση. Από την άλλη πλευρά  το 2019 θα είναι καλύτερο, εξαιτίας της ευκαιρίας να κάνει hedge τις τιμές αλουμινίου σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2018,  των προοπτικών για σημαντική ανάκαμψη στα έργα EPS (κατασκευές ενεργειακών έργων) και του ρυθμισμένου περιβάλλοντος στην αγορά ηλεκτρισμού, μιας και το πρώτο τρίμηνο του 2018 επηρεάστηκε από τις χαμηλές  χονδρικές τιμές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υψηλής παραγωγής υδροηλεκτρικών, αλλά και της απουσίας πιστοποιητικών διαθεσιμότητας (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος). Η επενδυτική τράπεζα καταγράφει την  δυνατότητα της εταιρείας  να παράγει ελεύθερες ταμειακές ροές και αναβαθμίζει  τη σύστασή της σε αγορά για την μετοχή της «Μυτιληναίος».

ALPΗA FINAΝCE

Η ανάλυση του κ. Μ. Σταθουδάκη της «Alpha finance» τονίζει ότι αναφέρθηκε πως υπάρχουν καθυστερήσεις για τη νέα μονάδα ισχύος 650 MW ενώ η αποτίμηση της επένδυσης των 500 εκατ. δολαρίων θα εξεταστεί στο τέλος του έτους.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018   

 

 

Loading