Βάζει και τους Ευρωπαίους να πιέσουν Φώφη-Σταύρο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στο Μαξίμου την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ ναι μεν να μην υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχοντας από την ψηφοφορία, και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί ευνοείται το σενάριο που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές, το οποίο θέλει τη Συμφωνία να υπερψηφίζεται με τη σχετική πλειοψηφία, των παρόντων βουλευτών δηλαδή.

Έχοντας υπόψη αυτήν την τοποθέτηση του κυβερνητικού του εταίρου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πιο απελευθερωμένος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την υπερψήφιση της μη περικοπής των συντάξεων, στο να προκαλέσει τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Όπως κι αν έχει, πάντως, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει να ζητά την κύρωση της Συμφωνίας και με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, αφού αναγνωρίζει ότι θα προκύψει πολιτικό πρόβλημα στην περίπτωση που αυτή περάσει από λιγότερους από 151 βουλευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ενεργοποιήσει τις επαφές του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να πιέσουν την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, για τον οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν πως είχε δηλώσει πως δεν είναι κατσαρίδα της πολιτικής, πως είχε μιλήσει δημοσίως με θετικά λόγια για τις Πρέσπες και πως δεν ανταλλάζει αρχές κι αξίες με αξιώματα.

Γι’ αυτό κι αισιοδοξούν πως στο τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού θα υπερψηφίσει.

Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν καθώς η Συμφωνία αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στα μέσα Ιανουαρίου και να έλθει αμέσως μετά στην ελληνική.

Διαψεύδουν παράρτημα

Στο Μαξίμου, εξάλλου, διαψεύδουν πως θα προτείνουν στον Ζόραν Ζάεφ κάποιου είδους διευκρινιστικό παράρτημα για τα θέματα της μακεδονικής γλώσσας κι εθνότητας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας εκτιμάται πως θα ανεβάζει συνεχώς τους τόνους- όπως φάνηκε κι από την παρουσία του στη Βουλή την Τρίτη-, αφού πιστεύει ότι η πόλωση ευνοεί τους εκλογικούς του σχεδιασμούς, κυρίως γιατί αυτή θα πιέσει το ΚΙΝΑΛ.

Loading