Γεμίζει την τσέπη της μεσαίας τάξης ενόψει εκλογών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Το 1921 ο Βλαντίμιρ Λένιν επέβαλε τη Νέα Οικονομική Πολιτική για να διασώσει το μπολσεβίκικο κομμουνισμό στη Σοβιετική Ένωση.

Χθες Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας λάνσαρε τη δική του νέα οικονομική πολιτική προκειμένου να διασωθεί πολιτικώς στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι οι παροχές που ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο- ευφημιστικώς αποκαλούνται φιλοαναπτυξιακά μέτρα- σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο ως το ύστατο κυβερνητικό όπλο στη μάχη της ευρωκάλπης.

Ιδίως αυτό συμβαίνει με τη 13η σύνταξη η οποία για ακατανόητους οικονομικούς λόγους, αλλά για προφανείς μικροκομματικούς καταβάλλεται εντός του Μαΐου προκειμένου οι συνταξιούχοι να ψηφίσουν με γεμάτες τις τσέπες τους.

Από την ανάλυση, πάντως, από κομματικά στελέχη των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως στόχος είναι η προσέλκυση της μεσαίας τάξης, η οποία τόσο χτυπήθηκε κι από τη σημερινή κυβέρνηση, και παραλλήλως να μην ανοιχτεί μέτωπο με τους δανειστές προκειμένου να είναι πειστικό το κυβερνητικό επιχείρημα πως η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

“Τι είχαμε τι χάσαμε στη Μακεδονία”

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να υποβαθμίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη Μακεδονία ιδιαιτέρως για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κυβερνών κόμμα ακόμα και 20 μονάδες πίσω από τη ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Πάντως, υπουργός με γνώση του αντικειμένου σχολίασε με σκωπτικό τρόπο στο Politikπες μου ποια εφημερίδα διαβάζεις για να σου πω τι είδους δημοσκόπησης θα έχεις”.

Προκειμένου, εξάλλου, να πείθουν τους συνομιλητές τους, κομματικές πηγές χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και το γεγονός ότι μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις κέρδισε είχε χάσει σε κάποιους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στους νομούς Πιερίας, Καστοριάς, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας κι Έβρου.

“Η Βόρεια Ελλάδα δεν ήταν ποτέ προπύργιο της προοδευτικής παράταξης.

Οι Πρέσπες, όμως, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι αν το επηρεάσουν θα είναι υπέρ μας κι όχι σε βάρος μας”, τονίζουν στο Politik οι ίδιες πηγές με αέρα αισιοδοξίας.

 

 

Loading