Η διαφορά της 26ης Μαΐου κρίνει τις εκλογές στις 23/6

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Το σενάριο οι εθνικές εκλογές να προκηρυχθούν στις 23 Ιουνίου δεν έχει αποκλειστεί! Κάθε άλλο μάλιστα… Η σκέψη παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ εξακολουθούν να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό καθώς εκτιμούν πως οι τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθούν από την τελική διαφορά των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

propoli

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως εάν το ποσοστό που συγκεντρώσει το κόμμα στις 26 Μαΐου κυμανθεί σε επίπεδα που θα συνεπαγόταν αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εθνικές κάλπες, τότε ο πρωθυπουργός θα αφήσει να κυλήσει το καλοκαίρι και να μας οδηγήσει εκ νέου στα εκλογικά τμήματα το φθινόπωρο. Στην περίπτωση όμως που στις ευρωεκλογές η Πειραιώς καταγράψει ποσοστό το οποίο δεν δείχνει «γαλάζια» αυτοδυναμία, τότε δεν αποκλείεται το Μέγαρο Μαξίμου να προκηρύξει άμεσα εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία τις 23 Ιουνίου, επενδύοντας παράλληλα και στην απλή αναλογική.

«Ως ενδεχόμενο είναι πιθανό και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» σημειώνουν  υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, προσθέτοντας πως ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός… πολέμου. «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και αν οι εθνικές εκλογές γινόντουσαν αυτήν την Κυριακή» σημειώνουν.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των φωτογραφιών από τις περυσινές διακοπές του πρωθυπουργού σε σκάφος γνωστού εφοπλιστή, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν εμφατικά πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει προ πολλού κάθε επαφή με την κοινωνία. Του καταλογίζουν, μάλιστα, απύθμενη αλαζονεία. Όπως λένε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας είναι το τελευταίο κεφάλαιο μια κρίσης που ευτυχώς κλείνει πια οριστικά για τη χώρα. Όσο και αν το επιδιώκει, δεν πρόκειται να ασχοληθώ στα σοβαρά μαζί του. Οι πολίτες κοιτούν μπροστά και είναι έτοιμοι μαζί με τη Νέα Δημοκρατία να οικοδομήσουν ένα καλύτερο, πιο αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον».

Τάζει 13η σύνταξη, αλλά κόβει την 12η

Αναφορικά με τις προεκλογικές οικονομικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως ο πρωθυπουργός υιοθετεί μεμονωμένες δεσμεύσεις της Πειραιώς. Χαρακτηρίζουν δε αυτονόητη ανάγκη τη μείωση της φορολογίας. «Προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα. Την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους» εξηγούν.

 

Loading