“Γιατί ο Μητσοτάκης θα πάει σύντομα σε εκλογές”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν ακόμα για την ανατροπή την Κυριακή, αλλά ήδη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα με το κόμμα δεύτερο ως βασικό σενάριο έχει φουντώσει.

Δεν ασχολούνται, μάλιστα, μόνο με το τι θα πράξουν οι ίδιοι- θεωρούνται βέβαιες οι σαρωτικές κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και η ίδρυση νέου κόμματος-, αλλά κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν πως αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο νικητής των εκλογών και σχηματίσει κυβέρνηση δεν θα αργήσει η ημέρα που θα προκηρύξει νέες εκλογές κι αυτό εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Λένε, δηλαδή, πως ο φόβος του προέδρου της ΝΔ είναι να μην μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία παραπάνω, το μέγιστο, από μια τετραετία, αφού αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί στην πραγματικότητα μόνο με τη σύμπραξη του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

Γι’ αυτό και στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν καθόλου απίθανο ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο- αν και δεν πρόκειται να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να εφαρμοστεί από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση- να πάει γρήγορα σε νέες εκλογές από τις οποίες δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και στις μεθεπόμενες να βρίσκεται καβάλα στο άλογο σχηματίζοντας μια κυβέρνηση μακράς πνοής κατά την οποία θα μπορέσει να ξεδιπλώσει όλο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, το οποίο θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τώρα αν το μυαλό του βρίσκεται στη σύντομη διάλυση της Βουλής που θα προκύψει από την κάλπη της Κυριακής.

Τα ρέστα τους στη μείωση της αποχής

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν σχεδόν τα πάντα στη μείωση της αποχής και, βεβαίως, στο ότι εκείνοι που τελικώς θα αποφασίσουν να πάνε στις κάλπες θα ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Κι αυτό γιατί δεν τους αρκεί να τους σταυρώσουν οι αναποφάσιστοι των δημοσκοπήσεων, οι οποίοι κι αν ακόμα επιλέξουν μαζικώς ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να μην είναι αρκετοί για να γυρίσουν το παιχνίδι.

Loading