Γ. Βαρουφάκης: Η επιστροφή ενός Asset

της Δήμητρας Αθανασοπούλου
Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησε τον Κώστα Γαβρά στο Παρίσι για να συζητήσουν γύρω από τη μεταφορά του Adults in the Room στη μεγάλη οθόνη, η πολιτική έγινε για άλλη μια φορά σπεκτάκλ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κράτησε και πάλι έπειτα από καιρό τον πρώτο «ρόλο».

propoli

Κατά τη διάρκεια αυτής της δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Bourse de Travail, ταυτισμένο με τις εμβληματικές εργατικές μάχες, ο Έλληνας καθηγητής Οικονομικών δεσμεύτηκε πως θα συμμετέχει στις πανευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 απευθύνοντας τότε δημόσιο κάλεσμα ακόμα και στον Πρόεδρο Μακρόν να σχολιάσει την ατζέντα του πανευρωπαϊκού φορέα DiEM 25. Το είπε και το έκανε μένοντας πιστός στις ίδιες απόψεις και επιμένοντας πάντα στην αναγκαιότητα μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας.

Μόνο που το ΜέΡΑ 25 δεν κατόρθωσε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δεν έδειξε να πτοεί τον Έλληνα οικονομολόγο, που μοιάζει να έχει επιστρέψει για να μείνει ως «Ανίκητος Ηττημένος».

Αφού το DiEM25 δεν κατάφερε να εκλέξει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στη Γερμανία, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε πως κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές με την πεποίθηση πως το ΜέΡΑ25 είναι μια «μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα».

Η επιθυμία επαναφοράς του στην κεντρική πολιτική σκηνή λαμβάνει χώρα τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Το 2015 είχε θέσει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο αφού προηγουμένως διετέλεσε υπουργός Οικονομικών για έξι περίπου μήνες. Για τη συμπεριφορά του εκείνη την περίοδο κατηγορήθηκε για «αχαλίνωτο ναρκισσισμό και κανιβαλισμό των διαπραγματεύσεων» ακόμα και από τον Πιερ Μοσκοβισί. Αυτή ήταν προφανώς η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στον Έλληνα καθηγητή Οικονομικών και συγγραφέα σε όσα αποκάλυψε για το «γαϊτανάκι της ευρωζώνης» μέσα από τις σελίδες των Ανίκητων Ηττημένων (Ανίκητοι Ηττημένοι είναι η ελληνική εκδοχή του Adults in the room, που έγινε best seller στην Ευρώπη).

Από “asset” έγινε το “μεγαλύτερο λάθος”

Πριν από αρκετό καιρό, περίπου δυο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε χαρακτηρίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως το «μεγαλύτερο λάθος» κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ήταν όμως δική του επιλογή. Τον σύστηνε μάλιστα ως asset. O Γιάνης –το asset, δηλαδή «ο θησαυρός, το απόκτημα, το πλεονέκτημα»– επιστρέφει ανταπαντώντας πως «έχει έρθει η ώρα για Ενήλικες στο Δωμάτιο» και καταδικάζοντας τον «Πρωθυπουργό που εφάρμοσε πιστότερα τα Μνημόνια».

Θα καταφέρει άραγε να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ πλήττοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα; Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου που έφτασε κοντά στο 3% και ισχυρίζεται πως μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει το τέλος της ελληνικής κρίσης. Το ερώτημα είναι πόσο διαφορετικά θα αντιμετώπιζε το DiEM την Τρόικα αν κρατούσε τα ηνία του κράτους; Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει υπάρξει μέχρι τώρα πιστός στις θέσεις του. Στην τελευταία του κουβέντα μαζί μας –τον Οκτώβρη του 2017 σε ένα καφέ στη συνοικία Σεν Μισέλ, στην αριστερή όχθη, στο τέλος μιας «σύσκεψης» με τους «συναδέλφους» του DiEM Γαλλίας– ήταν σαφής ως προς την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει: «Νομοθετούμε μέτρα χωρίς πρότερη συζήτηση με την Τρόικα. Στο επόμενο Eurogroup δεν στέλνουμε υπουργό Οικονομικών. Κι αν κρίνουν πως η δική μας νομοθέτηση βασικών αρχών οικονομικής πολιτικής με την οποία συμφωνούν και αριστεροί και δεξιοί, δεν μπορεί να γίνει, ας μας πετάξουν από το ευρώ, δικό τους το κρίμα. Θα τους κοστίσει κι ένα τρισεκατομμύριο ευρώ». Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε, καθώς δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ασυνέπεια στον πολιτικό του λόγο. Ανεξάρτητα αν του αποδίδονται λόγια βιτριολικά και φερσίματα ναρκισσιστικά.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019

Loading