Η Τουρκία διεκδικεί στον ΟΗΕ από Κύπρο μέχρι Κρήτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Τουρκία φέρεται να κατέθεσε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, μέσω της οποίος διεκδικεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εκτείνεται από την Κύπρο έως και την Κρήτη.

propoli

Στην επιστολή που συνέταξε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας  με ημερομηνία 18 Μαρτίου, απαντά ουσιαστικά στη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων έπειτα από την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην εν λόγω επιστολή, η Άγκυρα παραθέτει για πρώτη φορά ως επιχείρημα των αξιώσεών της ότι «διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18”E (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.).

Παράλληλα στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί δυτικά του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Βάσει αυτών των επιχειρημάτων η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του σκάφους Barbaros «εμπίπτουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος για μια ακόμα φορά, η Άκυρα αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς σημειώνει ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο».

Ποιο το ουσιαστικό συμπέρασμα της επιστολής:

Στην επιστολή δηλώνεται ουσιαστικά ότι ο Μεσημβρινός που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά (καθιστώντας με άλλα λόγια τουρκική όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα) θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο. Επιχειρεί δηλαδή και πάλι να διαχωρίσει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Loading