INTIME

Ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό “χτίζει” ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα ζητήματα της οικονομίας και της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό προκύπτει από τα ταξίδια που προγραμματίζει στα τέλη Αυγούστου σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Μπορεί η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού να ήταν στην Κύπρο, όπως συμβαίνει άλλωστε εθιμοτυπικά, και στις συζητήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έγινε εκτενής αναφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα,

ωστόσο η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στις επόμενες “εκτός έδρας” αποστολές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει πρώτιστα να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι φοροελαφρύνσεις που προωθεί δεν θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα.

Αυτό αποτελεί και το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα ώστε να αποδείξει στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

αφενός για τη μείωση των πλεονασμάτων και αφετέρου για τη χρησιμότητα του νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Πέραν της “οικονομικής” διπλωματίας, η κυβέρνηση “χτίζει” και γεωπολιτικές συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη του πρωθυπουργού

είναι να μπορέσει να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρόθεσή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επενδύσει στις εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, με απώτερο σκοπό να θέσει στον “πλανητάρχη”

μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη Ν.Α. Μεσόγειο, με πρώτο και καλύτερο την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Το πρώτο “άνοιγμα” για τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη επιχειρήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών,

Νίκου Δένδια, στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Μετά τις ΗΠΑ, θέλοντας να δείξει πόσο βασίζεται στον τριμερή άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο κ. Δένδιας μετέβει στο Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη η οποία μαρτυρά και τη βαρύτητα που δίνει η Ελληνική πλευρά στη στήριξη του Ισραήλ εν μέσω της Τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, πρόθεση της Αθήνας είναι ο παραπάνω άξονας να γίνει 3+1, όπου το συν ένα αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τι αλλάζει στις 120 δόσεις

Εντός των συνόρων πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται την υπερφορολόγηση. Στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου προβλέπεται

η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αναφέρεται ρητά ότι η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται στα 20 ευρώ από τα 30 που ήταν αρχικά.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Όπως τονίζουν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου, η δυνατότητα αύξηση των δόσεων θα ενθαρρύνει τη συνέπεια από πλευράς των οφειλετών και θα οδηγήσει στην ανακούφισή τους.

Επιπρόσθετα το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%,

τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του δημοσίου.

Συν τοις άλλοις ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό, με ταυτόχρονη απαλλαγή των προσαυξήσεων και των τόκων επί του εναπομείναντος ποσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Στάσσης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

Loading