Μετά τις Πρέσπες έρχεται αύξηση κατώτατου μισθού

Μετά τις Πρέσπες έρχεται αύξηση κατώτατου μισθού

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 153 βουλευτές, ενώ σημειώνουν με νόημα πως ούτε ο Γρηγόρης Ψαριανός την αποδοκίμασε με την ψήφο “παρών” που έδωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως μπήκαν γερές βάσεις για να φανεί ποιος εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο σε αυτήν τη χώρα και ποιοι έχουν υποκύψει στον εθνολαϊκισμό.

Όπως κι αν έχει, με την ηρεμία που τους δίνει η διπλή κοινοβουλευτική επικράτηση μέσα σε δύο εβδομάδες- μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης δηλαδή- επικεντρώνονται στα θετικά μέτρα που έχουν στα σκαριά εδώ και καιρό.

Η αρχή γίνεται την επόμενη εβδομάδα από την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού, το τελικό ποσοστό της οποίας θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως πληροφορούμαστε, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου- κατόπιν σχετικής πρότασης από εμπειρογνώμονες- έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό η αύξηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 5% και στο 10%, με πιο πιθανό ποσοστό το τελευταίο και για ευνόητους προεκλογικούς λόγους.

Από εκεί και πέρα, αυξάνεται πλέον η πιθανότητα οι βουλευτικές κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο, στο τέλος της τετραετίας.

Κι αυτό γιατί όλο και περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι τα θετικά νομοθετήματα των τελευταίων τριών μηνών κι αυτά που θα ακολουθήσουν, θέλουν το χρόνο τους για να τα αισθανθούν στην τσέπη τους οι πολίτες.

Δεν έχει γίνει ακόμα συζήτηση για ανασχηματισμό

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές μας λένε πως δεν έχει γίνει συζήτηση μέχρι σήμερα για ανασχηματισμό, αλλά, όπως σημειώνουν με νόημα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες.

Επισημαίνουν, πάντως, πως δεν είναι απαραίτητο να καλυφθούν οι θέσεις των υφυπουργών Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, και Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, οι οποίοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιστοίχως.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να μην καλυφθεί, έστω για συμβολικούς λόγους, η θέση του υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης και με δεδομένη τη φθορά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Loading