ΙΝΤΙΜΕ

Ποιος είναι ο «mr. 151» που… σώζει την κυβέρνηση

Του Αντώνη Τσολναρά
Είναι το «πρόσωπο των ημερών», καθώς τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας «μετρούσε τα κουκιά» για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση παρά την κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα να διαγραφεί άμεσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη και παράλληλα να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τον πρωθυπουργό.  Ποιος είναι, όμως, ο ανεξάρτητος –πλέον- βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης;

propoli

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955, σπούδασε Αρχιτέκτονας  – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής. Το ενδιαφέρον του για τα κοινά και την πολιτική φάνηκε από νεαρή ηλικία, καθώς στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στη Φλωρεντία, ενώ ως αρχιτέκτονας υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Ν. Ηρακλείου, αλλά και αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων «Σοσιαλιστική Πορεία» (1976-1978), «Ελληνική Αριστερά» (Ε.ΑΡ. 1978-1988), ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς» (1989), αλλά και μέλος (1992-2000) της Κ.Ε. του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου».

Από το 1996 έως το 2000 ήταν βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού, ενώ για μία διετία (2000-2002) υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ). Ο Σπύρος Δανέλλης ασχολήθηκε ενεργά και με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε δήμαρχος του Λιμένα Χερσονήσου Ηρακλείου, από το 2003 έως το 2009, χωρίς να ξεχνά τον τόπο καταγωγής του.

Το 2009, ο μέχρι πρότινος βουλευτής του Ποταμιού,  προσχώρησε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους ήταν πρώτος επιλαχών στην εκλογική λίστα του κόμματος. Λίγο καιρό αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου εξελέγη ευρωβουλευτής αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου -αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 2014, όντας μάλιστα και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και ανέλαβε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος μαζί με τον Γιώργο Αμυρά.  Ήταν πάντα δραστήριος στην ενασχόληση του με τα κοινά, καθώς έχει υπάρξει μέλος των επιτροπών Εξωτερικών & Άμυνας και Παραγωγής & Εμπορίου, μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.), αλλά και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Loading