Στο κενό οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΗ-ΕΛ.ΠΕ.

Του Γ. Σταφυλά
«Χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων και σκανδάλων αναδύεται πλέον και από τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες υποτίθεται ότι προωθεί επί τρία χρόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

propoli

Ουσιαστικά έχει τεθεί «φρένο» στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια εξαιτίας τόσο των αποκαλύψεων στη ΔΕΠΑ, όσο και των καθυστερήσεων στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Όπως θα δούμε, η κακή διαχείριση στην ΔΕΠΑ- όπου ένας ιδιώτης δεν αποπληρώνει τα χρέη- αλλά και οι κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας (Γ. Σταθάκης) καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και οι δανειστές προειδοποίησαν διά του Ντέκλαν Κοστέλο, πως οι ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται να επισπευσθούν. Παρόλα αυτά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν λαμβάνει αποφάσεις, αλλά φέρεται να εκμεταλλεύεται όσο μπορεί την κρατική εξουσία προκειμένου να προσπορίζεται πόρους και οφέλη από ιδιώτες, ζημιώνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Θρυαλλίδα στο όλο σκηνικό είναι όσα αποκαλύφθηκαν στην αρχή της εβδομάδας: η κυβέρνηση μέσω ενός ιδιότυπου δικτύου προσώπων ευνοεί έναν ιδιώτη επιχειρηματία, στην προκειμένη τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προκειμένου να μην αποπληρώσει τα χρέη της εταιρείας Λιπασμάτων (ΕLFE) προς την εταιρεία Φυσικού Αερίου.

Πρώτα από όλα, λοιπόν, ήλθε το σκάνδαλο με τα χρέη της ELFE προς την ΔΕΠΑ. Απέναντι στη σωρεία καταγγελίων από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση δεν απαντά για τον διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Κιτσάκο και τις σχέσεις του με την παραπάνω εταιρεία του Λαυρεντιάδη. Την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκε μια ακόμα αποκάλυψη στο πάζλ, καθώς ένας στενός φίλος του κ. Νίκου Παππά (Μανώλης Πετσίτης)  φέρεται να λάμβανε έναν υπέρογκο μισθό απο εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκειμένου να μεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ για λογαριασμό του επιχειρηματία.

Προ μηνός ο Θ. Κιτσάκος είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους για την εμπλοκή του κ. Ν. Παππά στην περίφημη υπόθεση, αλλά απάντησε ότι ανάμιξη είχαν μόνο τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, δηλαδή οι κ.κ Σταθάκης, Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Πιτσιόρλας, αλλά και η  Θεοδώρα Τζάκρη. Επίσης ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι είχε εντολή από υπουργούς να μην διακόψει την παροχή αερίου προς την ELFE.

Τι γίνεται με την ΔΕΗ

Στην έτερη ιδιωτικοποίηση, η συνεχής αναβολή του διαγωνισμού της πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ έχει προκαλέσει σωρεία ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρώτα, απ’όλα η Επιτροπή έχει θέσει επίμονα το ζήτημα της ισχυροποίησης του κινέζικου παράγοντα στην ελληνική αγορά ενέργειας, μέσω της παρουσίας της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και της CHN Εnergy στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας μέσω της συμμαχίας με τον όμιλο Κοπελoύζου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Επιτροπή δέχθηκε οι ανακοινώσεις για τις προσφορές των επενδυτών να μετατεθούν στις αρχές του Ιανουρίου 2019 και ειδικότερα ο προτιμητέος επενδυτής να ανακοινωθεί στις 11 Ιανουαρίου 2019.

Τι γίνεται με τα ΕΛΠΕ

Τέλος, όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, αν και υπήρξαν προσφορές απο δυο μεγάλους ομίλους εμπορευμάτων, όπως οι Vitol και Gelencore, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί όλα τα σενάρια  και εξαντλεί τα περιθώρια για συμμαχίες με τα δυο σχήματα. Η ιδιωτικοποίηση έχει μετατεθεί για το α΄ δίμηνο του 2019, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί. Επιπρόσθετα, το Δημόσιο επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρεία συμμετοχών που θα ασχολείται με την έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018     

 

Loading