Στόχος η στρατηγική συμμαχία με Βόρεια Μακεδονία

Αποστολή στα Σκόπια

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια δεν ήταν απλώς η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε ως στόχο την καθιέρωση στρατηγικής συμμαχίας με το βόρειο γείτονά μας, στόχος ο οποίος, πάντοτε κατά τους ίδιους, επιτεύχθηκε.

Τονίζουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τέτοια δυναμική που ακόμα και το Οικονομικό Επιμελητήριο της γείτονος άλλαξε ονομασία μολονότι δεν είχε τη σχετική υποχρέωση.

Υπογραμμίζουν πως η παράλληλη παρουσία δέκα Ελλήνων υπουργών σηματοδοτεί πως ο έλεγχος εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνεται μόνο από το γραφείο του πρωθυπουργού κι από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από πολύ περισσότερους και σε όλα τα επίπεδα, από τα σχολικά βιβλία έως τα εμπορικά σήματα.

Όσον αφορά το ΥΠΕΞ, η παρακολούθηση θα γίνεται από τη δημιουργούμενη πρεσβεία, στην οποία θα προστεθούν τρεις διπλωμάτες στο υπάρχον Γραφείο Συνδέσμου, καθώς κι από ειδική υπηρεσία στην Αθήνα με επικεφαλής πρέσβη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως γράφαμε και το απόγευμα της Τρίτης, έθεσε επιτακτικώς στον Ζόραν Ζάεφ το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων, με αφορμή το τι συνέβη σε εμπορικές εκθέσεις στη Γερμανία και τα παράπονα που δέχθηκε κυρίως από επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος.

Όσον αφορά τα σήματα, το ποια και με ποιο τρόπο θα διασωθούν θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή ειδικών που θα σχηματιστεί το αργότερο στα μέσα Μαΐου.

Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο ΥΠΕΞ, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε αυτοί να είναι Ευρωπαίοι, αφού το ενωσιακό δίκαιο, με βάση το οποίο έχουμε κατοχυρώσει αρκετά προϊόντα, λειτουργεί προς το συμφέρον μας.

Δεν αποκλείεται να συμμετέχουν κι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, επέμεινε, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο πώς θα γίνεται η τουριστική προβολή των προϊόντων ώστε να είναι διακριτό ποια προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία και ποια από την ελληνική Μακεδονία.

Από την πλευρά του, ο Βορειομακεδόνας ομόλογός του δεσμεύτηκε πως θα τηρήσει πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτό το κομμάτι όπως και στα υπόλοιπα.

Για όλα τα άλλα οικονομικά ζητήματα, πέρα από τα εμπορικά σήματα, θα συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητήσει για την προστασία των επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

Η Επιτροπή Μπόλαρη, εξάλλου, για τα σχολικά βιβλία κατάληξε να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικοί χάρτες από τα εγχειρίδια της γείτονος και οι αναφορές στην αρχαία Μακεδονία να τη συνδέουν ευθέως με την αρχαία Ελλάδα.

Σε σχέση με τα αγάλματα και τα υπόλοιπα μνημεία, υπάρχουν πέντε εναλλακτικές.

Η πρώτη είναι η αλλαγή ονομασίας, όπως με το στάδιο “Φίλιππος ΙΙ”.

Η δεύτερη είναι η αλλαγή ταμπέλας, η τρίτη με την αφαίρεση, η τέταρτη με την ανταλλαγή και η πέμπτη με τη δημιουργία καινούριων μνημείων.

Δεν προγραμματίστηκε επίσκεψη Ζάεφ

Αξίζει να σημειωθεί πως στο αμέσως προσεχές μέλλον θα μεταβούν στα Σκόπια κι άλλοι υπουργοί για την υπογραφή συμφωνιών σε ζητήματα που αφορούν, για παράδειγμα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Δεν έχει προγραμματιστεί, πάντως, η επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να δίνει έμφαση στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει, ακόμα και με τη σύσταση Ομάδας Φίλων.

 

 

Loading