Τι κρύβεται πίσω από τη σκιώδη κυβέρνηση Τσίπρα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μαχητική αντιπολίτευση από τους βουλευτές του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τρίτη κι εκείνοι τον πήραν στα σοβαρά!

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται κι από το μπαράζ καταγγελτικών ανακοινώσεων χθες Πέμπτη από τους νέους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές της νέας κυβέρνησης, εν αναμονή μάλιστα των προγραμματικών της δηλώσεων που θα αναγνώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο.

Ο αρχηγός, άλλωστε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να στελεχώσει τη σκιώδη κυβέρνησή του με έμπειρα στελέχη, αλλά και να δώσει σημαντικούς ρόλους σε πιθανούς αμφισβητίες των επιλογών του για τις αλλαγές στο κόμμα, όπως θεωρούνται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο Νίκος Φίλης.

Όσον αφορά την εμπειρία, είναι χαρακτηριστικό πως «κράτησαν» τα πόστα τους σε σχέση με την τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Μερόπη Τζούφη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Σταύρος Αραχωβίτης κι ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ Νίκος Φίλης (Παιδεία) και Τρύφωνας Αλεξιάδης (Οικονομικών) επιστρέφουν τρόπον τινά σε τομείς που είχαν υπηρετήσει σε παλαιότερες κυβερνήσεις.

Οι περισσότεροι, εξάλλου, από τους υπόλοιπους τομεάρχες έχουν κυβερνητική θητεία, έστω και σε άλλες θέσεις- Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Τσίπρας.

Δεν λείπει, επίσης, το νέο αίμα στα πρόσωπα των Γιώργου Ψυχογιού, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Χαράς Καφαντάρη, Πάνου Σκουρολιάκου, Γιάννη Μπουρνού, Σπύρου Λάππα, Δώρας Αυγέρη, Μάριου Κάτση, Γιώργου Βαρεμένου και Θεοπίστης Πέρκα.

Δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών

Η επίσπευση της κατάθεσης νομοσχεδίων από την κυβέρνηση δεν δίνει το περιθώριο πειραματισμών στον κ. Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει από την πρώτη στιγμή το αντιπολιτευτικό του στίγμα, με παράλληλη κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων που τον στήριξαν και στις πρόσφατες εκλογές- κυρίως τις λαϊκές τάξεις και τη νεολαία.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, δίνουν έμφαση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην ανασυγκρότηση του κόμματος με την ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας πριν το συνέδριο.

Loading