EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα – Ένας θάνατος

Όπως κάθε Κυριακή στις 18:00, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνουν για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

propoli

15 νέα κρούσματα κορονοϊού και συνολικά 2.834 κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 72 ετών. Από αυτούς, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εκτός Μ.Ε.Θ είναι 90 ασθενείς.

Ένας θάνατος σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό να είναι 163. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 70 έτη.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 55,2% αφορά άνδρες.

Ακόμα, όσον αφορά στους νεκρούς, η διάμεση ηλικία ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Οι δηλώσεις του κ. Χατζηγεωργίου:

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 συνεχίζεται σε όλον τον κόσμο. Το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 4.730.000 και οι θανάτοι έχουν επίσης ξεπεράσει τις 310.000 παγκόσμια. Αυτοί που ανέρρωσαν πλήρως είναι περίπου 1.800.000.

Οι χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι: ΗΠΑ (πάνω από 1.500.000), Ρωσία (282.000), Ισπανία (277.000), Ηνωμένο Βασίλειο (240.000) και Βραζιλία (233.000). Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους είναι επίσης: ΗΠΑ (πάνω από 90.000), Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν 33.500), Ιταλία (31.700), Γαλλία (27.700) και Ισπανία (27.600 περίπου)», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ιός δεν εξαφανίστηκε»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ειδική αναφορά στην άρση των μέτρων στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν εξαφανίστηκε ο ιός».

«Στη χώρα μας, αφού εφαρμόστηκαν τα αυστηρά μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης που απαιτεί επίσης πολύ προσοχή από όλους μας. Η μείωση εν γένει των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών σε κοινούς θαλάμους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν σημαίνει πώς ο ιός εξαφανίστηκε και ότι ο κίνδυνος εξέλειπε. Βλέπουμε τι γίνεται σε χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα τους υπερβολικά. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας και για να παραμείνουμε ασφαλείς, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προφύλαξης που όλοι γνωρίζουμε» τόνισε.

«Η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση», σημείωσε.

Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες

Ακόμα, μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε:

«Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κοροναϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χωρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

«Πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό», υπογράμμισε ακόμα και πρόσθεσε πως «ειδικά μέρες που έχει καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να πίνουν νερά».

Loading