Αποφυλακίστηκε ο Αμερικανός επενδυτής Μάικ Κάλβι

Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας αποφάσισε την αποφυλάκιση του Αμερικανού επενδυτή και ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok Μάικ Κάλβι, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και υπεξαίρεση χρηματικού ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (33 εκ. ευρώ).

propoli

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή μετατρέποντας την προφυλάκισή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανταποκρινόμενο έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας καλή ένδειξη για το επενδυτικό κλίμα στην Ρωσία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ο Κάλβι μετά την απόφαση αυτή θα διαμένει στο διαμέρισμα του στο κέντρο της Μόσχας. Το δικαστήριο του απαγόρευσε να χρησιμοποιεί μέσα επικοινωνίας, εκτός από τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και των δικηγόρων του. Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στον Κάλβι να βγαίνει καθημερινά για ένα περίπατο διάρκειας δύο ωρών, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα. Αύριο, Παρασκευή, όπως αναμένεται, οι αρχές θα ζητήσουν από το δικαστήριο Μπασμάνι να παραμείνει ο Κάλβι σε κατ’ οίκον περιορισμό έως τις 14 Ιουλίου.

Έκκληση να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό είχαν κάνει πρόσφατα ο συνήγορος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών παρά τη ρωσική προεδρία Μπορίς Τιτόφ και ο πρόεδρος του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ομίλου Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Ο Μάικλ Κάλβι, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, είχε συλληφθεί στις 15 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από την τράπεζα Vostotsni της οποίας είναι μέτοχος. Για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν και άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος Φιλίπ Ντελπάλ.

Η σύλληψη του Κάλβι είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς πολλοί από τους εκπροσώπους του θεωρούν ότι η σύλληψη του πλήττει το επενδυτικό κλίμα στην Ρωσία. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που είχαν εκφράσει την υποστήριξη τους προς τον Μάικλ Κάλβι, ήταν ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γρεφ και ο πρόεδρος της τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading