Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Σύνοδος κορυφής για το Brexit το Νοέμβριο»

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να διεξαχθεί τον Νοέμβριο μια ειδική σύνοδος με θέμα τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

propoli

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στην Αυστρία την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα συζητήσουν προκειμένου να διεξαχθεί μια ειδική σύνοδος κορυφής για αυτό το θέμα τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη πηγή, οι συγκεκριμένες σύνοδοι πιθανότατα θα διεξαχθούν γύρω στις 13-15 Νοεμβρίου δεδομένου ότι μια τακτική συνάντηση που προβλέπεται στις 18 Οκτωβρίου θεωρείται ότι είναι πολύ νωρίς για να εγκρίνει μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση που δέχθηκε για τον εάν στην παρούσα σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν τις δικές τους κατευθύνσεις προς τον Ευρωπαίο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο διπλωμάτης είπε πως ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν χρειάζεται τέτοια επίσημη εντολή. Μπορεί, ωστόσο, να επιδιώξει περαιτέρω καθοδήγηση από τους ηγέτες στη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο διπλωμάτης ρωτήθηκε για τα σχόλια του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σύμφωνα με τον οποίο η μη επίτευξη συμφωνίας για τη συνθήκη αποχώρησης θα σήμαινε πως η Βρετανία δεν θα καταβάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα να στείλει στις Βρυξέλλες.

Είπε πως αν δεν υπάρξει συνθήκη, πολλοί από τους όρους που έχουν συμφωνηθεί δεν θα ισχύσουν. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα ότι η Βρετανία θα εξακολουθεί να οφείλει χρήματα στην ΕΕ βάσει των όρων των υπαρχουσών υποχρεώσεών της ως μέλους.

Loading