Ανοιχτό σύστημα υγείας για τους παράτυπους μετανάστες ψήφισε η ισπανική βουλή

Δεκτή έγινε από την ισπανική βουλή η πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όλων των παράτυπων μεταναστών που ζουν στην χώρα.

propoli

Το συγκεκριμένο μέτρο, το είχε ανακοινώσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ήδη από την 1η Ιουνίου που έλαβε την εξουσία μετά την πτώση του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, από πρόταση μομφής, η κυβέρνηση του οποίου είχε καταργήσει το 2012 το μέτρο αυτό, στο πλαίσιο λήψης μέτρων λιτότητας.

Η πρόταση έλαβε 177 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 31 αποχές. Η ετερόκλητη συμμαχία των αριστερών, αυτονομιστικών και εθνικιστικών κομμάτων που στηρίζει τον Σάντσεθ ψήφισε υπέρ της πρότασης ενώ το Λαϊκό Κόμμα την καταψήφισε και το φιλελεύθερο Ciudadanos απείχε.

«Η υγεία δεν γνωρίζει σύνορα, ταυτότητες, άδειες εργασίας ή παραμονής» δήλωσε η υπουργός Υγείας Κάρμεν Μοντόν στην ομιλία της στο κοινοβούλιο. Από την άλλη, η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Τερέσα Ανγκούλο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον τουρισμό υγείας».

Το κοινοβούλιο ενέκρινε τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο για την ανακούφιση της κατάστασης, την πρόσληψη περισσότερων από 300 δημοσίων υπαλλήλων που θα αναλάβουν να χειριστούν το πρόβλημα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Loading