Η ιστορία Αμερικανού βετεράνου που επισκέφθηκε την Κίνα το 1975

Εκείνο το ταξίδι δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Τον Αύγουστο του 1975, ως μέλος της πρώτης αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου ο Αντλάι Στήβενσον επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κίνα. Θυμάται όταν η αντιπροσωπεία έφτασε στη Σαγκάη πριν πάρει τρένο με προορισμό το Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο της Κίνας, Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

propoli

Η αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε μεγάλες πόλεις και αγροτικές περιοχές της Κίνας στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της, διάρκειας 10 ημερών. Παντού έβλεπαν φτώχεια και αποξένωση του κόσμου. Οι άνθρωποι στους δρόμους δεν τολμούσαν να μιλήσουν με αλλοδαπούς, θυμάται ο Στήβενσον. Η πρώτη του δυνατή εντύπωση ήταν τα ποδήλατα. Όλοι οι Κινέζοι κυκλοφορούσαν με ποδήλατα. Εκτός από τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αντιπροσωπείας, κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν έβλεπες στους δρόμους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1979, ο Ντενγκ επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Στήβενσον ήταν και πάλι στην αντιπροσωπεία που υποδέχθηκε τους Κινέζους επισήμους. Τον ξενάγησε, όπως λέει, στα αξιοθέατα της Ουάσιγκτον και του έδειξε το Καπιτώλιο.

«Ο Ντενγκ δεν ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακός, ήταν όμως εκείνος που εγκαινίασε την μεταρρύθμιση και άλλαξε τον κόσμο», θυμάται ο Στήβενσον.

Προερχόμενος από μια οικογένεια πολιτικών στην πολιτεία του Ιλινόις και υπηρετώντας ως γερουσιαστής από το 1970 έως το 1981, ο Στήβενσον είχε πολλές ευκαιρίες να επισκεφθεί την Κίνα με διαφορετικές ιδιότητες μετά την αποχώρησή του από την πολιτική. Τη δεκαετία του ’90 δημιούργησε μία κοινοπραξία στην Κίνα για να εισαγάγει προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνιών ενώ τη δεκαετία του 2000 συμμετείχε ως συν-πρόεδρος της Huamei Capital, μιας κοινοπραξίας ΗΠΑ-Κίνας με έδρα το Σικάγο, βοηθώντας τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη βορειοαμερικανική αγορά. Ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Midwest US-China Association, ο Στήβενσον συνδιοργάνωσε το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ στο Πεκίνο το 2005.

«Κάθε φορά που επέστρεφα στην Κίνα, ήταν μια διαφορετική χώρα από κάθε άποψη» λέει ο Στήβενσον ο οποίος είναι επίτιμος καθηγητής του κινεζικού Renmin University.

Στο δεύτερο ταξίδι του αρχικά ξεκίνησε να ταξιδεύει με τρένο για να δει τη χώρα, στη συνέχεια όμως προτίμησε το αεροπλάνο προκειμένου να φθάσει σε περισσότερα μέρη. Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σήμερα, λέει, είναι η εμφάνιση εκατοντάδων αυτοκινήτων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια, χάρη στην πολιτική του ανοίγματος, είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Σήμερα, λέει, οι χρήστες του διαδικτύου είναι πολλοί περισσότεροι από ότι στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα προσελκύει πολύ εύκολα και γρήγορα ξένες επενδύσεις.

Ο παλαίμαχος Αμερικανός αξιωματούχος απολαμβάνει σήμερα να μιλάει ελεύθερα στη Κίνα με τους πολίτες. Λέει μάλιστα ότι έχει περισσότερους φίλους στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που επιστρέφω συγκινούμαι βαθιά και δεν θέλω να φύγω» λέει ο 88χρονος Στήβενσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading