Κινέζικα ΜΜΕ για Τραμπ: «Οι σοφοί χτίζουν γέφυρες, οι ανόητοι τοίχους»

Τα κινέζικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χλευάζουν σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τα σχέδια του να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά αγαθά αξία 50 δισ. δολαρίων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη φράση «οι σοφοί χτίζουν γέφυρες, οι ανόητοι τοίχους».

propoli

Να σημειωθεί ότι ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή τους νέου δασμούς κατηγορώντας το Πεκίνο για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα αντιπαρήλθε τον κατηγοριών τονίζοντας ότι και αυτή με τη σειρά της θα επιβάλει δασμούς 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Οι χρηματιστηριακές αγορές μετά την αντιπαράθεση σημείωσαν πτώση υπό το φόβο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Πάντως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν ακόμη περισσότερους δασμούς στην περίπτωση που η Κίνα αντιδράσει στην απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ τόνισε ότι οι δασμοί είναι «ουσιώδεις για την αποτροπή περαιτέρω αθέμιτων μεταφορών αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα και θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας».

Συντονισμένη επίθεση των Μέσων

Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της Κίνας που έχουν πληγεί από τους δασμούς, αφορούν ελαστικά αεροσκαφών έως και πλυντήρια πιάτων.

Γι’ αυτό και τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ της χώρας έκαναν σήμερα συντονισμένη επίθεση στα νέα μέτρα των ΗΠΑ.

«Ακολουθώντας τον δρόμο της επέκτασης και του ανοίγματος, η απάντηση της Κίνας στην εμπορική διαμάχη αποτελεί την ευθύνη που πρέπει να αναλάβουν όλες οι μεγάλες χώρες στον κόσμο» αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Επίσης η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, καταδίκασε την απόφαση χαρακτηρίζοντας την «εμμονή της αμερικανικής κυβέρνησης να παίξει τον ατιμωτικό ρόλο του παγκόσμιου οικονομικού δυνάστη», ενώ οι Global Times αναφέρουν ότι ο Τραμπ διαταράσσει την παγκόσμια τάξη και απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους του που πιστεύουν ότι αγωνίζεται γι’ αυτούς.

Από την άλλη πλευρά η αγγλόφωνη China Daily αναφέρει ότι ελπίζει πως το χειρότερο αποφεύχθηκε. «Δεδομένης της συχνής μετατόπισης της διοίκησης του Τραμπ είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για έναν εμπορικό πόλεμο».

Πηγή: BBC

Loading