Ο Τραμπ τα «βάζει» με το δίκαιο του εδάφους

Σε συνέχεια του χθεσινού αιτήματος του Αμερικανού πρόεδρου για κατάργηση του δικαίου του εδάφους, ο Τραμπ υποστήριξε ως επιχείρημα ότι το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καλύπτει το «Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα».

propoli

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόνο μέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τάχθηκε κατά του δίκαιου του εδάφους, σύμφωνα με το οποίο οποιοδήποτε παιδί παράτυπου μετανάστη γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος αποκτά αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα.

«Το αποκαλούμενο Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, που στοιχίζει στη Χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ άδικο για τους πολίτες μας, θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν καλύπτεται από τη 14η Τροπολογία λόγω της φράσης “υπόκειται ως εκ τούτου στη δικαιοδοσία”. Πολλοί νομομαθείς συμφωνούν…» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η 14η Τροπολογία, που προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, χορηγεί την υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος. Ο στόχος της ήταν να παρασχεθεί συνταγματική προστασία στους πρώην σκλάβους, μετά την κατάργηση της δουλειάς. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζουν ότι δίνει κίνητρα σε ανθρώπους να μπουν παράνομα στη χώρα για να αποκτήσουν εκεί παιδιά.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, σε συνέντευξη της στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είπε ότι στο «παζλ» του μεταναστευτικού υπάρχουν «περισσότερα από ένα κομμάτια».

«Ο πρόεδρος θέλει μια συνολική μεταρρύθμιση. Έχουμε τεράστια παραθυράκια στο μεταναστευτικό σύστημα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουμε, διαφορετικά απλώς θα συνεχίσουμε να αναβάλλουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Loading