Παράταση «παίρνει» ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας λόγω Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε την παραμονή του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϋ, προκειμένου να μην επηρεαστεί έτι παραπάνω η τράπεζα από τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

propoli

Σημειώνεται ότι ο Κάρνεϋ αναμένονταν να εγκαταλείψει το αξίωμά του στις 19 Ιουνίου του 2019, ημερομηνία ήδη αυξημένη κατά έναν χρόνο από την φυσιολογική αποχώρησή του, προκειμένου να μην επηρεαστεί η διαδικασία του Brexit τους πρώτους μήνες εφαρμογής του.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο διοικητής της τράπεζας, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι διατεθημένος να παραμείνει στο αξίωμά του, για όσο διάστημα κρίνει η βρετανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο.

«Είμαι πρόθυμος να κάνω ό,τι μπορώ για να προωθήσω ένα πετυχημένο Brexit και μια αποτελεσματική μετάβαση στην Τράπεζα της Αγγλίας και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα ήταν τιμή μου να παρατείνω τη θητεία μου έως τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε ο Κάρνεϋ σε επιστολή του προς τον Χάμοντ.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στην Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2013, ο Κάρνεϋ δήλωσε ότι επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση αυτή για πέντε από τα οκτώ χρόνια που είναι κανονικά η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη προκειμένου να μειώσει το χρόνο που τα παιδιά του περνούν μακριά από τη γενέτειρά τους, τον Καναδά.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι ο Κάρνεϋ θα προσφέρει «ζωτικής σημασίας σταθερότητα» για τη βρετανική οικονομία κατά τη διάρκεια της μετάβασης του Brexit. Την παράταση της θητείας του χαιρέτισε επίσης ο Νίκυ Μόργκαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί την Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών. Ο υποδιοικητής Τζονκ Κάνλιφ θα παραμείνει για μια δεύτερη πενταετή θητεία έως τον Οκτώβριο του 2023, πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Loading