Παρίσι: Κλειστά τα αξιοθέατα λόγω απεργίας – Γιατί αντιδρούν τα συνδικάτα

«Ερμητικά» κλειστές έμειναν οι πόρτες σήμερα σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα σε όλη την γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα συνδικάτα των εργαζομένων αντιδρούν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης που δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού.

propoli

Ανάμεσα στα δημοφιλή δημόσια πολιτιστικά ιδρύματα που παρέμειναν σήμερα κλειστά για όλους τους επισκέπτες, ήταν παγκοσμίου φήμης τουριστικά αξιοθέατα όπως τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, το Μουσείο Ορσέ, η Αψίδα του Θριάμβου, το Σατό ντε Βανσέν, η Παναγία των Παρισίων και το Πάνθεον.

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο δρομολογείται από την γαλλική κυβέρνηση, περίπου 1.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται και θα υπόκεινται απευθείας στη διοίκηση δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων, αλλάζοντας το μέχρι πρότινος καθεστώς τους, καθώς υπόκεινται στο υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, το σχέδιο θα εφαρμοστεί κλιμακωτά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2019 και 1ης Ιανουαρίου 2020.

Από την πλευρά τους, τα πέντε συνδικάτα που προκήρυξαν την απεργία ισχυρίζονται ότι μέσω του σχεδίου αυτού, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να «ξεφορτωθεί» 1.500 υπαλλήλους αποσπώντας τους και μεταφέροντάς τους υπό την εποπτεία δημόσιων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Κατηγορία την οποία το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά.

Βάσει των καταγγελιών των συνδικάτων, το σχέδιο «φέρει τη σφραγίδα (…) μιας νέας απεμπλοκής του Κράτους (…) και εντάσσεται στη λογική των επιχειρήσεων».

Loading