Η Ελβετία ισχυρίζεται ότι αυξάνεται στη χώρα η ρωσική κατασκοπεία

Οι μυστικές υπηρεσίας της Ελβετίας, κατήγγειλαν ότι η ρωσική κατασκοπεία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, έπειτα από δύο υποθέσεις δύο φερόμενων Ρώσων κατασκόπων που ήρθαν στο φως, και οι οποίοι προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε  σημαντικές εγκαταστάσεις.

propoli

Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν πως δύο Ρώσοι κατάσκοποι έθεσαν στο στόχαστρο μια ελβετική εγκατάσταση ελέγχου χημικών όπλων και πως οι εισαγγελείς ερευνούν επίσης μια κυβερνοεπίθεση στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών NDB Ζαν-Φιλίπ Γκοντέν, παραχωρώντας δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως «δεν μπορώ να δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ελβετία, αλλά είναι σαφές πως έχουμε περισσότερες δραστηριότητες από πριν. Δεν μπορώ να πω πόσοι κατάσκοποι, αλλά είναι σημαντική».

Ο Γκοντέν είπε πως η Ελβετία έχει τεθεί στο στόχαστρο επειδή είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης. Αθλητικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο.

«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι πως οι Ρώσοι προσπάθησαν να δράσουν εναντίον ευαίσθητων υποδομών μας και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε.

Η NDB ανέφερε τον Σεπτέμβριο πως είχε συνεργαστεί με τις ομόλογες υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να αποτρέψει μια ρωσική συνωμοσία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, είχε στόχο ένα ελβετικό εργαστήριο ελέγχου νευροτοξικών παραγόντων όπως το Novichok.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη απέρριψε τις ελβετικές αναφορές χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες».

Loading