ΝΑΤΟ και ρωσικό φυσικό αέριο στις συζητήσεις του Μπόλτον στο Κίεβο

Σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, προέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Μπόλτον ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει βήματα προόδου στο ζήτημα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο μένουν ακόμα να κάνει περισσότερα. Ακόμα σημείωσε πως θα ήταν σημαντικό να επιτευχθεί μια λύση όσον αφορά την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης, και ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση ως έχει στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουσή τους με το Κίεβο, ενώ ακόμα έχει προχωρήσει και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Μόσχα αντιδρά στην επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά σύνορά της.

Ακόμα, ο Αμερικανός σύμβουλος ανέφερε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας σχετικά με τη φερόμενη ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, γεγονός που η αρνείται η Μόσχα, αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου η Ρωσία συνετιστεί.

Ακόμα, κατά τις τετ α τετ συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Μπόλτον συνέστησε το ενδεχόμενο το Κίεβο να επανεξετάσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. «Το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπόλτον.

Loading