«Το Ιράν έχει τον πλήρη έλεγχο του Κόλπου και του στενού του Ορμούζ»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, με δημοσίευμά του ανέφερε ότι το Ιράν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του Κόλπου και του στενού του Ορμούζ, έπειτα από τις δηλώσεις του αρχηγού του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί.

propoli

Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς αποτελεί έναν μείζονα θαλάσσιο δίαυλο για τη μεταφορά του πετρελαίου.

Μάλιστα, η ηγεσία του Ιράν, είχε απειλήσει στο παρελθόν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα αποκλείσουν την συγκεκριμένη περιοχή ως αντίποινα στην γενική εχθρική στάση που τηρούν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι είναι σύμφωνος με το σκεπτικό πως, αν δεν επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, τότε δεν θα επιτραπεί σε καμιά χώρα της περιοχής να εξάγει πετρέλαιο από τον Κόλπο.

Σημειώνεται πως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ, να αποσυρθεί μονομερώς από την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επαναφέροντας ουσιαστικά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Όσον αφορά αυτήν την ενέργεια, από την πλευρά τους ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο στόχος τους είναι να μειώσουν στο μηδέν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

Loading