Θανατηφόρα ενέδρα και επίθεση με εκρηκτικά σε αστυνομικούς στο Μεξικό – Πέθαναν τουλάχιστον έξι άνθρωποι

Η επίθεση με εκρηκτικά που συνέβη προχθές Τρίτη κοντά στη Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό είχε ανείπωτα αντίκτυπα και θρηνήσαμε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, με άλλους δώδεκα να τραυματίζονται.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Χαλίσκο, Ενρίκε Αλφάρο, περιέγραψε το γεγονός ως κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ προηγουμένως και κατήγγειλε την ενέργεια ως μια βάρβαρη τρομοκρατική πράξη, θέτοντας πρόκληση για το μεξικανικό κράτος στο σύνολό του.

propoli

Παρότι το Μεξικό αντιμετωπίζει δυστυχώς μια υψηλή επίπεδο βίας, με περίπου 30.000 ανθρωποκτονίες μόνο το 2022, οι επιθέσεις με εκρηκτικά είναι σπάνιες και πρόσφατο φαινόμενο. Ο κυβερνήτης απέδωσε την ευθύνη στο οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να αναφέρει απευθείας το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ), που θεωρείται μία από τις ισχυρότερες συμμορίες στη χώρα, μαζί με το καρτέλ Σιναλόα.

Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο το προσωπικό της εισαγγελίας της πολιτείας Χαλίσκο και την αστυνομία του δήμου Τλαχομούλκο. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τρεις αστυνομικοί και δύο πολίτες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της βίας, με την ανακάλυψη περίπου 200 μυστικών ομαδικών τάφων που περιέχουν τα θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ.

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Μεξικού, και απαιτούν σταθερή αντίδραση από τις αρχές για την προστασία των πολιτών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κλίμα τρομοκρατίας στο Μεξικό

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα μέλος της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με εκρηκτικά αυτοκινήτου στην πολιτεία Γουαναχουάτο. Επίσης, την περασμένη Κυριακή, στη γειτονική πολιτεία Μιτσοακάν, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν επιτέθηκαν drones που είχαν εκρηκτικά στο χωριό Απατσινγκάν.

Αυτού του είδους οι επιθέσεις φαίνεται ότι έχουν ως στόχο να αποδυναμώσουν τη δύναμη των αντίπαλων καρτέλ και των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και να εγείρουν φόβο στον πληθυσμό. Ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας, Νταβίντ Σαουσέδο, χρησιμοποίησε τον όρο “ναρκωτρομοκρατία” για να περιγράψει αυτές τις ενέργειες.

Επίσης, αντιμετωπίστηκε μια άλλη πρόκληση για την εξουσία του μεξικανικού κράτους όταν διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων εισέβαλαν μέλη συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, κράτησαν όμηρους 10 αστυνομικούς και άλλους τρεις δημόσιους λειτουργούς στην πολιτεία Γκερέρο. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πύλη του κυβερνητικού κτηρίου, κατέλαβαν τον δρόμο και ανατίναξαν την πύλη με ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών και των διαδηλωτών.

Αυτά τα γεγονότα αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για την ασφάλεια και την εξουσία του μεξικανικού κράτους, και απαιτούν αποφασιστική δράση για την προστασία των πολιτών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο Μεξικό, έχουν καταγραφεί περίπου 350.000 δολοφονίες και έχουν καταγγελθεί δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις. Οι αρχές της χώρας αποδίδουν αυτά τα εγκλήματα κυρίως στις συμμορίες, μετά την έναρξη του λεγόμενου “πολέμου” κατά των ναρκωτικών τον Δεκέμβριο του 2006. Αυτή η επιχείρηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας.

Το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) έχει κατηγορηθεί για την κατάρριψη ελικοπτέρου με εκτοξευτήρα ρουκετών το 2015 στην πολιτεία Χαλίσκο, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι. Ο επικεφαλής του ΚΝΓΧ, Νεμέσιο Οσεγκέρα ή “Ελ Μέντσο”, αναζητείται από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσφέρουν αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει αντιμετωπίσει κριτική για τη δήλωσή του ότι επιδιώκει τη “συμφιλίωση” με τα μέλη των συμμοριών. Ταυτόχρονα, στις “άλλες πλευρές των συνόρων”, έχουν αναδειχθεί αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαιτούν να χαρακτηριστούν τα καρτέλ ως “τρομοκρατικές” οργανώσεις.

Γενικά, η κατάσταση στο Μεξικό απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση της βίας, την προστασία των πολιτών και την ενίσχυση της ασφάλειας από τις αρχές της χώρας.

«Η ειρήνη είναι καρπός της δικαιοσύνης, όχι μέτρων εξαναγκασμού», επανέλαβε χθες ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε συνοψίσει την πολιτική που ήθελε να εφαρμοστεί με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι τουφεκίδια»).

Δείτε επίσης: Θετικά τα σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Loading