Η «υψηλή» στρατηγική Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2031

Μακρόπνοο ορίζοντα έχει η «υψηλή» στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του μέλλοντος, με τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να «βλέπει» τουλάχιστον μέχρι το 2031.

propoli

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας από την επανάσταση του 1821 είναι μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία, η οποία έχει ισχυρή περιφερειακή θέση, είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συνδυάζει την σκληρή ισχύ με την οικονομική δύναμη.

Βασικός πυλώνας της πολιτικής που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη αξιακά, στη δυτική σφαίρα, δεδομένου ότι στις 18 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διάχυτη είναι, επίσης, η αισιοδοξία ότι μετά την πανδημία η Ελλάδα θα μπει σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, στην προμετωπίδα της οποίας θα βρίσκεται η αντιστροφή του φαινομένου του brain drain.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που στην πατρίδα μας θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και ξένες εταιρείες θα επενδύουν στη χώρα, τότε το ανθρώπινο δυναμικό  θα επιστρέψει για να αναζητήσει μια καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία.

Οι αλλαγές στα ΑΕΙ και η «έξυπνη» ισχύ

Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούν, θα δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία η οποία θα ενισχυθεί και από τις αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και αυτό σημαίνει πολλά.  

Όσον αφορά στο ζήτημα της «έξυπνης» ισχύος για το οποίο μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά σε πλεονεκτική θέση στα Βαλκάνια χτίζοντας νέες συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να προχωρά πέρα και πάνω από τις συνηθισμένες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής. Εξ ου και ο ίδιος επισήμανε πρόσφατα οτι είναι εξυπνάδα μερικές φορές να ξεφεύγεις από τα στερεότυπα και από τα προβλέψιμα της εξωτερικής πολιτικής, έτσι όπως τουλάχιστον τη βιώσαμε, τη διδαχθήκαμε εδώ και δεκαετίες. Και αυτό, διότι αποδεικνύει οτι οι χώρες αναγνωρίζουν πώς αλλάζει ο κόσμος και να φροντίζουν πάντα να είναι πρωτοπόρες.

Loading