Πασχαλινά τσουρέκια: Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή χωρίς…μίξερ

Τα πιο αφράτα, γεμάτα κόρδες και φουσκωτά Πασχαλινά τσουρέκια που έχετε φτιάξει είναι αυτά. Φανταστική συνταγή βήμα βήμα.

Για το προζύμι

50 γρ. μαγιά φρέσκια

propoli

100 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

80 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Για τη ζύμη

90 γρ. βούτυρο

1 αυγό, μεσαίο

1 κρόκο, από μεσαίο αυγό

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 ½ γρ. μαστίχα, σε δάκρυα

⅓ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη, προαιρετικά

6 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη

45 γρ. νερό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ

1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα για το άλειμμα

αμύγδαλα φιλέ, για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το προζύμι

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Για τη ζύμη

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το προζύμι, το αυγό, τον κρόκο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βάζουμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. ζάχαρη και τη μαστίχα, χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαστίχα, και ρίχνουμε στο μπολ με το προζύμι.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το κάρδαμο, το μαχλέπι, το νερό, το άρωμα βανίλιας, το αλεύρι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο και σφιχτό ζυμάρι.

Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.

Απλώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι στον πάγκο, βουτάμε το χέρι μας στο μπολ με το λιωμένο βούτυρο βάζοντας λίγο στη χούφτα μας, το ρίχνουμε στο ζυμάρι και το αλείφουμε με το χέρι μας.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να απορροφήσει το βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 4-5 φορές μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Αλείφουμε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Διπλώνουμε ελαφρά το ζυμάρι γυρνώντας προς τα μέσα τις άκρες του, καλύπτουμε ξανά με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για ακόμα 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας.

Κόβουμε το ζυμάρι με ένα μαχαίρι σε 4 πιο μικρά ζυμαράκια ώστε να φτιάξουμε 2 τσουρέκια.

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Πλάθουμε τα 2 ζυμαράκια με τα χέρια μας ώστε να δημιουργηθούν 2 φυτίλια μήκους περίπου 40 εκ. το καθένα. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.) 

Τοποθετούμε το ένα φυτίλι κάθετα στον πάγκο εργασίας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κέντρο της για να δημιουργηθεί μια εσοχή.

Παίρνουμε το δεύτερο φυτίλι και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πρώτο με τη μέση της να ακουμπάει στο σημείο της εσοχής, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταυρό.

Ξεκινάμε να “πλέκουμε” τα 2 φυτίλια, περνώντας το ένα σταυρωτά από την άλλη πλευρά, το δεύτερο από την άλλη πλευρά και αντίστοιχα, μέχρι να σχηματιστεί το τσουρέκι.

Ενώνουμε με το χέρι μας την άκρη από τα 2 φυτίλια και την περνάμε από κάτω. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής) 

Απλώνουμε το τσουρέκι με τα χέρια μας ώστε να μακρύνει και το μεταφέρουμε στο ταψί. 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι. 

Καλύπτουμε τα τσουρέκια με διάφανη μεμβράνη αφήνοντας άνοιγμα στο πλάι για να παίρνουν αέρα, και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (Προσέχουμε να μην παραφουσκώσουν και να μη ζεσταθούν πολύ γιατί θα σπάσουν οι ίνες, θα χάσουν το μαστίχωμα και θα απλώσουν στο ψήσιμο.)

Αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής όλη την επιφάνεια από τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στην πάνω σχάρα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης: Κόκκινα αυγά: Πως θα βάψουμε, εύκολα και γρήγορα

Loading