Έκτακτο Eurogroup για τις συντάξεις τον Νοέμβριο

Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο, θα λυθεί ή θα κοπεί ο γόρδιος δεσμός για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

propoli

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι ήδη δρομολογείται η σύγκληση μιας επιπλέον συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι όμως για αυτό το ζήτημα αλλά για το έλλειμμα της Ιταλίας.

Είναι πιθανόν λοιπόν να λυθεί ή να κοπεί ο «βήχας» στην κυβέρνηση που διαμηνύει ότι είναι εφικτή η μη εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2019.

Η Κομισιόν εμφανίζεται μεν θετική απέναντι στην αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά το θέμα πρέπει να περάσει και πάλι από την έγκριση των δανειστών.

Το ελληνική ζήτημα πρόκειται να τεθεί στο έκτακτο Eurogroup καθώς οι θεσμοί δεν αναμένεται να έχουν παραδώσει πόρισμα ως την τακτική συνεδρίαση της 5η Νοεμβρίου και άρα πιθανότατα αυτό θα γίνει στα μέσα του επόμενου μηνός και λίγο πριν καταθέσει η κυβέρνηση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή τις 20 ή 21 Νοεμβρίου.

Οι θεσμοί θα αποφασίσουν

Μία πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι έδωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018» ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωνε ότι μετά το Eurogroup ότι στις 15 Οκτωβρίου περιμένει ένα κανονικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι «σενάρια» όπως αυτά που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.

Αυτό και μόνο σημαίνει ότι αρχίζει νέος μαραθώνιος για την Αθήνα προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα για το ζήτημα των συντάξεων. Επίσης, γίνεται σαφές ότι άλλος εξακολουθεί να αποφασίζει για την ελληνική οικονομία.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ περιορίστηκε να προτρέψει ώστε  να «μην ανησυχείτε. Θα επικρατήσει η λογική».

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίζεται στη θετική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία την προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για 3,5% του ΑΕΠ που όχι μόνο θα «πιαστούν» αλλά και θα ξεπεραστούν (υπερπλεόνασμα το 2019).

Μάλιστα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποτυπώνεται αναλυτικά η πορεία των εσόδων φέτος με βάση τις οποίες επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα.

Στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων προβλέπει δύο πολύ ισχυρές “ενέσεις” στα έσοδα: από το ΑΚΑΓΕ και τον φόρο που θα πληρώσουν οι “παλαιοί” συνταξιούχοι.

Πάντως χθες ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε ότι όλα τα αντίμετρα του 2017 θα εφαρμοσθούν σε εύρος 4ετίας. Μένει έτσι να φανεί αν αυτό θα είναι εφικτό με βάση τις τελικές αποφάσεις για τον “δημοσιονομικό χώρο” που αμφισβητείται και από το ΔΝΤ.

Loading