INTIME

Βerenberg: Έξι λόγοι για ελπίδα και σίγουρη νίκη για ΝΔ

Έξι λόγους για τους οποίους στην Ελλάδα πρέπει να ελπίζουμε, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο γνωστός οικονομολόγος Carsten Hesse του οίκου Berenberg, ο οποίος αναφέρεται στις δύο έδρες που έχασε η κυβέρνηση και σε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα -καθώς έρχεται η πιο “μεταρρυθμιστική” Νέα Δημοκρατία.  

propoli

Όπως σημειώνει, αφού ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να τα καταφέρει δίχως νέα δάνεια από τους επίσημους δανειστές της (ΙMF, ESM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) και να προσελκύσει αποκλειστικά ιδιωτικές πηγές. «Θα είμαστε έτοιμοι να δούμε την επανάληψη ενός success story όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης;

Διακρίνουμε έξι λόγους ελπίδας:

1. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προ- ανάπτυξης

2. Έχει εξισορροπήσει τα μεγάλα δημοσιονομικά έλλειμματα και τους τωρινούς λογαριασμούς

3. Βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της

4. “Γύρισε” την αγορά εργασίας

5. Μείωσε τα επιτόκια ομολόγων

6. Εξασφάλισε περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια για να υποστηρίξει επενδύσεις».

Παρά το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι υψηλοί φόροι, η αδύναμη εκπαιδευτική παρουσία και η μετανάστευση είναι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, το αξιοπρεπές ποσοστό ανάπτυξης θα παραμείνει : «Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις προσπάθειες για να αυξήσει την προσφορά της και οι φόροι γίνουν πιο ανταγωνιστικοί τότε η ανάπτυξη θα αυξηθεί σε 2% το 2018, 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020». Πάντως το περιθώριο λάθους είναι μικρό, συμπεραίνει η Berenberg.

Ο Βαρουφάκης καθυστέρησε την επαναφορά τρία χρόνια

H Ελλάδα βρισκόταν στο δρόμο για ανάκαμψη από το 2014. Όμως η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη καθυστέρησε την επαναφορά για τρία χρόνια. Για να αποφύγει να επναληφθεί ανάλογο περιστατικό, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στις μεταρρυθμίσεις.

Για τη συμφωνία χρέους ο κ. Hesse τονίζει ότι ο δείκτης χρέους -ανάπτυξης θα πέσει από το 127% στο 97% το 2060 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη δεκαετή επιμήκυνση. Επίσης, η ανάλυση θα παραμείνει κάτω από σφικτή εποπτεία με μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα. Ο κ. Hesse σημειώνει ότι στην περίοδο μετά την κρίση της Lehman Brothers (πρώτο τρίμηνο 2013) το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει αυξηθεί 3%. Αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που δέχθηκαν προγραμμάτα διάσωσης (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία  και Κύπρος)

Η κυβέρνηση έχασε δύο έδρες -όχι απαραίτητα κακό αφού έρχεται η ΝΔ

«Μετά  από μια δεκαετία πόνου η Ελλάδα είναι έτοιμη να κινηθεί ξανά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Ελλάδα ως success story. H Eλλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα των άλλων χωρών που βγήκαν από το πρόγραμμα. Επιπρόσθετες προσπάθειες για να αυξήθει η χαμηλή παραγωγικότητα, να αντιμετωπιστεί το ακριβό σύστημα συντάξεων, ο μεγάλος δημόσιος τομέας και ο αδύνατος τραπεζικός τομέας θα προσθέσουν ευκαιρίες για επιτυχία.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεταρρυθμιστικό δρόμο αλλά οι εκλογές μπορεί να έλθουν νωρίτερα καθώς η κυβέρνηση έχασε δύο έδρες από την πλειοψηφία της. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η πιο μεταρρυθμιστική κεντρο- δεξιά ΝΔ θα νικήσει».

 

Loading