Δημοσκόπηση: 89% αναμένει συνέχιση πολιτικών λιτότητας

Ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, καθώς σχεδόν εννέα στους δέκα (σ.σ. το 89% των ερωτηθέντων) προβλέπουν συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, παρά την πολυσυζητημένη έξοδο από τα μνημόνια.

propoli

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά το «τέλος των μνημονίων» και των πανηγυρικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Οι πολίτες δε συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και εξακολουθούν να βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Προς τη λάθος κατεύθυνση

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι το 67% των συμμετεχόντων σε αυτήν υποστηρίζει ότι τα πράγματα στη χώρα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή, αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα συμπεράσματα οι διενεργούντες την έρευνα, «το τέλος της τυπικής “μνημονιακής” περιόδου, παρά τη βελτίωση των αξιολογήσεων για την πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί μία αίσθηση “αλλαγής εποχής”, κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα της έρευνας, «η πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας».

Οι διαφορές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Πάντως, μεταξύ των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις και στις απαντήσεις. Οι πρώτοι βλέπουν με πιο θετική ματιά τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, που εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, καθώς εκτός από τις περικοπές, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Loading