Κίνα: Υποχωρεί ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Κίνα αυξήθηκαν 6,1% στο πρώτο πεντάμηνο από 7% στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου. Σε μηνιαία βάση, οι επενδύσεις αυτές αυξήθηκαν 0,47% το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας (NBS).

propoli

Η Κίνα είχε καλύτερη διάρθρωση των επενδύσεων και η οικονομία της είναι υγιής και σταθερή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NBS Μάο Σενγκγιόνγκ σε συνέντευξη Τύπου χθες (Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018). Ο Μάο απέδωσε την επιβράδυνση των επενδύσεων κυρίως στην εξέλιξη των επενδύσεων σε υποδομές, οι οποίες αυξήθηκαν με ρυθμό 9,4% στο πρώτο πεντάμηνο, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου. «Η ζήτηση για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών εξασθένησε σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα, μετά από χρόνια υψηλής αύξησής τους που οδήγησαν σε σημαντική ανάπτυξη της κατασκευής υποδομών στην Κίνα» δήλωσε, προσθέτοντας: «Εν τω μεταξύ, καθώς η Κίνα κινείται για να ξεκαθαρίσει σχέδια υποδομών που παρουσιάζουν αρρυθμίες, εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, επηρεάσθηκαν οι επενδύσεις».

Σε αντίθεση με την επιβράδυνση των επενδύσεων σε υποδομές, οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 8,1% στο πεντάμηνο, δηλαδή κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την αύξησή τους στο αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση αυξήθηκαν 5,2% έναντι 4,8% στο τετράμηνο, ενώ στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της μεταποίησης και της κατασκευής εξοπλισμού εκτινάχθηκαν κατά 9,7% και 8,2%, αντίστοιχα. Η αύξηση των μεταποιητικών επενδύσεων υποστηρίχθηκε από την ισχυρότερη καταναλωτική ζήτηση, την επέκταση του μεταποιητικού τομέα, τα μεγαλύτερα κέρδη της βιομηχανίας και τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο Μάο. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν 10,2% έναντι 10,3% στο πρώτο τετράμηνο.

Ο Μάο είπε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να διαπιστωθεί η μελλοντική τάση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές παραμένουν υπό πίεση, ενώ αναμένει ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη των μεταποιητικών επενδύσεων και θα διατηρηθεί σταθερή η αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading