Καμία εμπιστοσύνη στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά 1,40%

Σημάδια απώλειας της εμπιστοσύνης προς τους ξένους και ανυποληψίας εκπέμπει εδώ κι ημέρες το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

propoli

Οι επενδυτές απέχουν επιδεικτικά από την ελληνική αγορά, τόσο γιατί έχουν καταγράψει ζημιές (βλέπε κρίση με την ιταλική κυβέρνηση), όσο και γιατί δεν διαβλέπουν προοπτικές για τις τράπεζες και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία της ελάφρυνσης χρέους την οποία χαρακτηρίζουν ως κακή και Έλληνες τραπεζίτες δεν αρκεί προκειμένου οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να «απελευθερωθούν» και να δώσουν το σύνθημα της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Εδώ και εβδομάδες στο Χρηματιστήριο έχει σημάνει σιγή ασυρμάτου από τους ξένους επενδυτές, με τις συναλλαγές να φθάνουν έως και 10-14 εκατ. ευρώ καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή μέρα, καθώς μετά από δύο ώρες και πλέον ο τζίρος δεν έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ. Η απαξίωση προκαλείται από την αδυναμία ορατότητας προοπτικών για την ελληνική οικονομία η οποία έχει «παγώσει» την αγορά και βάζει σε κίνδυνο και τους υφιστάμενους επενδυτές, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα σκεφθούν την παραμονή τους σε μια αγορά που μοιάζει με «μαχαίρι που πέφτει».

Επιπλέον, η καθοδική συσσώρευση έχει και ορισμένα όρια, διότι η αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίων δημιουργεί επιπλοκές στις νέες δημόσιες εγγραφές, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν μια νέα περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ακυρωθεί ακόμη και μια παράλληλη δημόσια εγγραφή σε Ελλάδα και Λονδίνο, δείγμα του ότι μέχρι και πολυεθνικές εταιρείες στιγματίζονται από το ρίσκο της Ελλάδας.

Μετά τη συμφωνία χρέους, οι ξένοι επενδυτές είναι απογοητευμένοι από την πορεία της αγοράς και ιδιαίτερα μετά την αντίδραση της Αθήνας κατά την αναταραχή της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Οι ξένοι προβληματίζονται από την πορεία και πιθανότατα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, διότι διακρίνουν σημάδια μια πολιτικής παροχών. Δεν μπορούν να δουν ούτε συμφωνίες, ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα παραμένει μια ευάλωτη αναδυόμενη αγορά, όπου οι ξένοι περιστασιακά επενδύουν και μόνο όταν υπάρχει μεγάλο discount στις μετοχές. Μεγάλο «αγκάθι» για την αγορά αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες όσο δεν δανείζουν την οικονομία, τόσο περισσότερο βυθίζουν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής καχεξίας.

Τα σημερινά σημάδια της συναλλακτικής απραξίας δυστυχώς δεν έχουν κινητοποιήσει την ΕΧΑΕ, η οποία ύστερα από μια αποτυχημένη παρουσίαση στις ΗΠΑ, ετοιμάζει νέες παρουσιάσεις σε ΗΠΑ και Λονδίνο, αλλά όπως έχει αποδειχθεί χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης της ελληνικής αγοράς. Η αγορά με τη σημερινή εμφάνιση εκπέμπει σημάδια ανυποληψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Βουτιά στο Γενικό Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 7561,04 μονάδες, χάνοντας 1,40%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2602 ευρώ, χάνει 1,36%.

Με πτώση 2,79% η μετοχή της Εurobank, στα 0,837 ευρώ.

Με πτώση 2,46% η Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,694 ευρώ.

Με πτώση 2,85% η Alpha bank, στα 1,915 ευρώ.

Πτώση 1,80% για τον ΟΠΑΠ, στα 9,55 ευρώ και πτώση 1,84% για τον ΟΤΕ στα 10,69 ευρώ.

Με άνοδο 0,13% η Coca – Cola, στα 31,04 ευρώ.

Αμετάβλητη η Γεκ – Τέρνα, στα 5,25 ευρώ.

Οι συναλλαγές μόλις που έφθασαν στα 21,4 εκατ. ευρώ.

Loading