Οι ΗΠΑ (ξανά)έρχονται για επενδύσεις

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Ανέκαθεν ήταν μακροχρόνιες και με ανοδική πορεία,  ουδέποτε ωστόσο εξάντλησαν τα περιθώρια των δυνατοτήτων τους σε εμπορικό επίπεδο.

propoli

Για αυτό και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί μια νέα αρχή, η οποία όλοι προσδοκούν να έχει αμοιβαία επωφελή συνέχεια.

«Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή στη ΔΕΘ αυτήν τη χρονιά. Πρώτα από όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις» εξήγησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ.

Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας
Φωτ. αρχείου

«Ισχυρή στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ η στήριξη της ελληνικής οικονομίας»

Ο έμπειρος διπλωμάτης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την «ισχυρή στρατηγική δέσμευση» της Ουάσινγκτον να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Εξ ου και οι συχνές αναφορές που κάνει στην στόχευση των ΗΠΑ η Ελλάδα να καταστεί συν τω χρόνω ένας επιχειρηματικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ιδίως από τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, που έχουν εξαλειφθεί αρκετοί παράγοντες ασάφειας και αβεβαιότητας, γεγονός που οδηγεί τους Αμερικανούς επενδυτές να στρέψουν και πάλι το βλέμμα τους προς την πατρίδα μας.

Το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με τους φυσικούς πόρους και τη γεωστρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα συνθέτουν έναν συνδυασμό πλεονεκτημάτων που σπάνια συναντά κανείς. Για αυτό και το πρόσφατο ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται στον ξενοδοχειακό, τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τους κλάδους της τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, όπως άφησε ο κ. Πάιατ να εννοηθεί, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις όσον αφορά στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Η προσοχή στην Αλεξανδρούπολη

Ο ίδιος επισκέφθηκε πριν από μερικούς μήνες την πόλη, εστιάζοντας στο ενεργιακό πλέγμα της περιοχής. Επισήμανε τη σημασία του αγωγού TAP και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως επίσης και στη δημιουργία ενός πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες στην ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα της στρατηγικής του στην περιοχή και όχι ως απλό «διμερή εταίρο».

Πολύ υψηλά στην ιεράρχηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών προς την Ελλάδα βρίσκεται και η βιομηχανία της γνώσης.  «Οι νέες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν ένα νέο μέλλον και θα πείσουν και κάποιους που έχουν φύγει να γυρίσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Πάϊατ.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξή Τύπου λίγο πριν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίξει τις πύλες της, ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να γίνουν ούτως από την ελληνική κυβέρνηση ώστε το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε πράξεις. «Η απόφαση για την υλοποίηση των αμερικανικών επενδύσεων δεν αφορά τόσο τις πολιτικές αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Έχει ίσως περισσότερο να κάνει με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (…) για τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και νομίζω ότι συμβάλουμε όλοι ώστε να συνεχιστεί αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε κομμάτια που υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά (…) Εκεί ίσως εξαντλήσαμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Τα δημοσιονομικά είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση (…) Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να βελτιωθεί το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με την ευκαιρία που δημιουργείται με τη ΔΕΘ, ειδικά τη φετινή, ειδικά βγαίνοντας από τα μνημόνια, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Επιχειρηματικοί κολοσσοί στη Θεσσαλονίκη

Πόσο μάλλον από όταν στο περίπτερο 13, το μεγαλύτερο της ΔΕΘ, που θα φιλοξενήσει την αμερικανική συμμετοχή θα βρίσκονται  62 αμερικανικές πολυεθνικές. Εκεί θα βρίσκονται εκπρόσωποι των Facebook, Google, Intel HP, Oracle, Microsoft, η Pfizer, η Johnson and Johnson, η Coca Cola, η IBM, η Hewlett Packard και πολλές άλλες.

«Η ΔΕΘ μπορεί να γίνει από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις στην ευρύτερη περιοχή και το εννοούμε πραγματικά αυτό» σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ.Σπυρτούνιας, στέλνοντας το μήνυμα πως το καθεστώς της τιμώμενης χώρας δεν κρατάει μόνο δέκα ημέρες αλλά πρέπει να έχει διάρκεια.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου και επικεφαλής της επιτροπής Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μπακατσέλος, σημείωσε με νόημα πως η αμερικανική συμμετοχή αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο.  «Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στο κέντρο των πραγμάτων και δημιουργούμε την ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εφόσον θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, τότε πράγματι η ΔΕΘ θα μπορέσει να είναι το ορόσημο για την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι τι θα γίνει στις μέρες της ΔΕΘ, είναι τι θα μείνει» όπως παρατήρησε.

Οι πρωταγωνιστές στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις διέπονται από το νομικό πλαίσιο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσκεινται στο γενικό περιεχόμενο των πολυμερών κανονισμών του παγκόσμιου οργανισμού Εμπορίου.

Τα βασικά ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι κυρίως τρόφιμα, καπνός, ξυράφια, πετρελαιοειδή προϊόντα, τσιμέντο, είδη ένδυσης και γουνοποιίας, μάρμαρο, προϊόντα και σωλήνες χάλυβα. Αντίστροφα στις Αμερικανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κυριαρχεί ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, οι υπολογιστές, τα ιατρικά και φαρμακευτικά είδη και ξυλεία.

Συνολικά οι ΗΠΑ ήταν το 2017 ο έβδομος «πελάτης» των ελληνικών προϊόντων αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε 59,87 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο πανελλήνιος σύνδεσμος εξαγωγέων.

Loading