Τι προβλέπει για εκλογές η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Όταν ρωτάς τον οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο για το αν φοβάται πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης επί του θέματος του Πάνου Καμμένου, η κοινότοπη απάντηση που λαμβάνεις έχει ως εξής:

propoli

«Είναι νωρίς ακόμα να προεξοφλούμε εξελίξεις οι οποίες προσδιορίζονται για τις αρχές του επόμενου έτους.

Μέχρι τότε πολλά μπορεί να συμβούν».

Αυτή η άνεση με την οποία τόσο από το Μαξίμου όσο κι από τα υπουργεία και το ΣΥΡΙΖΑ απαντούν σε αυτήν την ερώτηση βασίζεται ως επί το πλείστον σε μια συμφωνία κυρίων στην οποία έχει καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Άμυνας.

Με βάση αυτή οι ΑΝΕΛ, αν κι όποτε έρθει προς κύρωση η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή, δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαΐου.

Κομμάτι της συμφωνίας Τσίπρα-Καμμένου είναι και η παραμονή του τελευταίου στο Πεντάγωνο.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου και να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα.

Αυτό σημαίνει πως έτσι κι αλλιώς στο ελληνικό Κοινοβούλιο πολύ δύσκολα θα φτάσει νωρίτερα από το Φεβρουάριο, με πιθανότερο μήνα το Μάρτιο.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει το Σεπτέμβριο να στρέψει τα φώτα και στη δική μας Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία είχε προαναγγείλει από το 2016.

Εμπιστοσύνη στα νέα στελέχη

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση κι άλλων βουλευτών και στελεχών της δικής του γενιάς ή και νεότερων, έχοντας μείνει ικανοποιημένος από στελέχη νεαρής ηλικίας, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τα οποία έχει ήδη αξιοποιήσει και τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο, όπως τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος.

Σε σχέση με τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη, εκτιμήθηκαν δεόντως και τα κανάλια επικοινωνίας που άνοιξε με τοπικούς παράγοντες κατά τη θητεία του ως υπουργού Εσωτερικών, καθώς και πως παράμεινε βαθύς γνώστης της κομματικής ανθρωπογεωγραφίας μολονότι είναι υπουργός από τα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Loading