Οι υποθήκες των ακινήτων ενισχύουν τις τράπεζες

Γ. Σταφυλάς
«Ανάσα» στις τράπεζες δίνουν τα στοιχεία αύξησης τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

propoli

Tην ίδια ανοδική πορεία εμφάνισαν στις αποτιμήσεις τους οι εταιρείες ακινήτων αλλά και η ίδια αγορά ακινήτων, καθώς κατακλύστηκε πρόσφατα από τις εξαγορές ξένων που αγοράζουν σπίτια ούτως ώστε να αποκτήσουν χρυσή βίζα.

Εφόσον η άνοδος συνεχιστεί, τότε το 2019 η αξία των υποθηκών των τραπεζών θα είναι υψηλότερη με συνέπεια την αναθεώρηση των προβλέψεων (των κεφαλαίων τα οποία δεσμεύονται), με αποτέλεσμα οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις να είναι χαμηλότερες. Οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν κατά 30% σ’ένα μήνα, καθώς οι ξένοι οίκοι διαπιστώνουν χαμηλότερη μείωση των «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE’S). Ωστόσο οι αυξήσεις των τιμών ακινήτων (ΤτΕ) υποδεικνύουν πως θα αυξηθούν οι υποθήκες των τραπεζών, άρα τα «κόκκινα δάνεια» θα είναι μειωμένα την επόμενη χρονιά. Στην ίδια μείωση συνηγορεί και η αύξηση των τιμών των ακινήτων που διαθέτουν οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τραπεζικές μετοχές έφθασαν τα χαμηλά τους σημεία (έως 70% από τις τιμές αύξησης κεφαλαίου του 2015) καθώς οι ξένοι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα εξαμήνου, όπου σύμφωνα με εκθέσεις από τους ξένους οίκους παρουσιάστηκε χαμηλότερη μείωση των κόκκινων δανείων από ό,τι αναμενόταν. Το αποτέλεσμα αυτών των εκθέσεων ήταν να σημειώνονται τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές-στόχους των τραπεζικών μετοχών έως και 50%. Με άλλα λόγια, οι ξένοι οίκοι δεν γνώριζαν πόσο κοστίζει κάθε τράπεζα, ούτε υπήρχε ένας μέσος όρος εκτιμήσεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Τράπεζα της Ελλάδος : Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν όλοι οι δείκτες ακινήτων που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών γραφείου κινείται στο 73,8% με αύξηση 3,8% στο εξάμηνο και 3,7% ετησίως. Στην Αθήνα η αύξηση είναι μεγαλύτερη φθάνοντας το 4%, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 3,8%. Ο δείκτης μισθωμάτων γραφείου έφθασε στο 72,1% σημειώνοντας άνοδο 1,2%. Ο δείκτης τιμών καταστημάτων ανήλθε στις 72,8 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,1%. Στα διαμερίσματα κατά παλαιότητα ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,7%, ενώ κατά περιοχή ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,2%.

Πανγαία: Άνοδος αποτιμήσεων

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, η Πανγαία της Εθνικής Τράπεζας στο α΄εξάμηνο είχε αξία επενδύσεων σε ακίνητα 1,6  δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι επενδύσεις σε ακίνητα (εμπορικοί χώροι-καταστήματα) στην Ελλάδα ανήλθαν σε 727 εκατ. ευρώ, σε γραφεία 608 εκατ. ευρώ, σε λοιπές επενδύσεις 28,5 εκατ. ευρώ. Στην Ιταλία σε γραφεία 189 εκατ. ευρώ, σε εμπορικούς χώρους 14,5 εκατ. ευρώ και σε λοιπές επενδύσεις 55 εκατ.ευρώ. Η υπόλοιπη αξία των επενδύσεων διαμοιράζεται σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν στα 2,8 εκατομμύρια έναντι 1,5 εκατομμυρίων το α’ εξάμηνο 2017, αυξημένα κατά 80%. Μετά από φόρους και ζημιές αποτίμησης χρεογράφων ύψους 71 χιλ. ευρώ το 2018 έναντι κερδών 57 χιλ. ευρώ το 2017, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το α’ εξάμηνο διαμορφώνονται σε 0,45 ευρώ έναντι 0,026 το α’ εξάμηνο του 2017, αυξημένα κατά 73,1%.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Loading