INTIME

Πιτσιόρλας: «Στόχος μας η διόρθωση των κοινωνικών ανισοτήτων»

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το πως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στο Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

propoli

«Στόχος μας είναι να διορθώσουμε τις κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες και σε αυτό νομίζω έχουμε την κοινωνία μαζί μας, αλλά νομίζω ότι δε διαφωνεί και κανένας από τα υπόλοιπα κόμματα σε αυτό. Το κάνουμε όμως με προσεκτικό τρόπο και πάντα στα όρια που διαθέτουμε. Για παράδειγμα φέτος είπαμε ότι τα περιθώριά μας είναι περίπου 900 εκατομμύρια, μείναμε σε αυτά και δε το υπερβαίνουμε», υποστήριξε ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στους κύριους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Προβλέπεται «περεταίρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιτοκίων και στο ύψος στο οποίο κυμαίνονται αυτή τη στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, αναφέρθηκε στα προ κρίσης επιτόκια. Σας θυμίζω ότι παραμονές των μνημονίων, και γι΄αυτό μπήκαμε σε αυτά, τα επιτόκια είχαν φτάσει στο 8%. Σήμερα είναι γύρω στο 4%. Εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει περεταίρω αποκλιμάκωση. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, οι αγορές παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή, και καχυποψία θα έλεγα, την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι η στάση των αγορών έναντι της χώρας θα εξαρτηθεί από δύο πολύ βασικούς παράγοντες. «Πρώτος παράγοντας, αποτελεί η σταθερότητα. Άρα η διαρκής συζήτηση επί των εκλογών δε βοηθάει. Πρέπει να υπάρξει μήνυμα σταθερότητας. Καθοριστική στιγμή βέβαια σε αυτό, ήταν και η ψήφος εμπιστοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα, δεύτερος παράγοντας, αποτελεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα εμπεδώσει την άποψη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις αγορές, ότι υπάρχει σταθερότητα, και πάμε για εκλογές τον Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Για τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» που συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο αγκάθι για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Πιτσίορλας, τόνισε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις και έχει στηρίξει τις τράπεζες στη διαδικασία της μείωσης των κόκκινων δανείων. Δεν υποχωρήσαμε στο θέμα των πλειστηριασμών των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Μάλιστα, παράλληλα, τόνισε ότι «εντός του 2019, θα είναι η πρώτη από τα μνημόνια και μετά που οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια. Δηλαδή πιστωτική επέκταση».

Για την επένδυση του Ελληνικού

Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα που αφορά την επένδυση του πρώην αεροδρομίου των Αθηνών, το Ελληνικό, ο κ. Πιτσιόρλας, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση επί της ουσίας, την δουλειά της την έχει τελειώσει. Το Ελληνικό δηλαδή από άποψη αδειών, έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που εκκρεμεί μονάχα είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο».

Όσον αφορά τις αιτίες για τις οποίες ο διαγωνισμός, διήρκεσε συνολικά τρία χρόνια, ο κ. Πιτσιόρλας, τόνισε ότι «είχαμε ένα παράδοξο φαινόμενο. Έγινε ένας διαγωνισμός για να πωληθούν τα 7.000 στρέμματα, χωρίς να έχουν λυθεί στοιχειώδη πράγματα, όπως αρχαιολογικές άδειες κλπ».

Loading