Σύσταση της ΕΕ στην Κίνα για τις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΕ

Μήνυμα προς το Πεκίνο να «ρίξει» τις απαιτήσεις του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, απέστειλε η Επίτροπος για θέματα εμπορίου από την πλευρά τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλστρομ.

propoli

Η Επίτροπος μάλιστα, προειδοποίησε την κινεζική ηγεσία, ότι εάν «τεντώσει» το σκοινί σε σχέση με την κόντρα που έχει δημιουργηθεί για τις μεταρρυθμίσεις, είναι πού πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό που ιδρύθηκε το 1995 και έκτοτε ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο, με αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και της ζητούμε να συνεργαστεί για την αναβάθμιση του συστήματος αυτού, για τη δημιουργία ισότιμων συνθηκών παιχνιδιού για όλους. Γιατί διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το δικό τους πεδίο ισότιμων όρων ανταγωνισμού εκτός ΠΟΕ» τόνισε η Μάλστρομ.

Σημειώνεται ότι ελάχιστες μεταρρυθμίσεις έχουν επιτευχθεί στον οργανισμό από συστάσεώς του, με αποτέλεσμα η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας στη διεθνή σκηνή, να έχει αλλάξει τις ισορροπίες στον οργανισμό. Οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. σε μικρότερο βαθμό, κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες πρακτικές και ντάμπινγκ.

Loading