Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος -Γιατί παραμένει κάτω από τα επίπεδα του ’15

“Βαλτωμένη” παραμένει η Αθήνα καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο πάνω απο 1% και η ελληγνική αγορά συνεχίζει οριακά ανοδικά με ισχνούς τζίρους.

propoli

Ύστερα από την ελάφρυνση χρέους και τις δύο αναβαθμίσεις, η ελληνική αγορά παραμένει αδιάφορη για τους επενδυτές διότι απλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο -ως εκ τούτου οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται εκτός του επενδυτικού ορίζοντα τους -αν και όλες ξεπερνούν τους στόχους της μείωσης των κόκκινων δανείων.

“Μεγάλες προσδοκίες”

Ενώ οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών επικεντρώνονταν στο να δοθεί μια έκθεση βιωσιμότητας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα και μέχρι να πραγματοποιηθεί, το χρηματιστήριο της Αθήνας θα παραμένει στο περιθώριο. Μάλιστα, βασικός λόγος για τον οποίο το χρηματιστήριο δεν αντιδρά ανοδικά είναι ότι οι επενδυτές έχουν πεισθεί πως η σημερινή κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε παροχές και δεν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι αγορές φοβούνται “πισωγύρισμα”

Η έξοδος απο τα Μνημόνια  την οποία διαφήμισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν «πανηγύριζεται» απο τις αγορές διότι οι επενδυτές φοβούνται «πισωγύρισμα», ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η σφικτή εποπτεία της Τροϊκα. Μάλιστα, ενω είναι ευάλωτο στις πιέσεις των ξένων αγορών ( Λ.χ Ιταλία), όταν οι ξένες αγορές ανεβαίνουν δεν ακολουθεί με την ίδια δυναμική.

Κάτω από τα επίπεδα των capital controls του ’15

Η ελληνική αγορά διατηρείται απλώς κάτω απο τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη πριν τρία χρόνια, όταν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι, ύστερα απο το  περίφημο δημοψήφισμα- παρωδία απο την κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ. Τις ημέρες αυτές συμπληρώθηκαν τρία χρόνια απο την επιβολή των Capital Controls που στοιχίζουν ακόμα στην ελληνική οικονομία.

Πτώση 0,09%

Στις 746 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας άνοδο 0,26%.

Κέρδη 0,75% για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,892 ευρώ. Αμετάβλητη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2694 ευρώ. Με άνοδο 1% η μετοχή της Eurobank στα 0,86 ευρώ. Άνοδος 1,09% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,78 ευρώ. Με πτώση 0,21% ο ΟΠΑΠ στα 9,42 ευρώ. Κέρδη 0,78% για για τον ΟΤΕ στα 10,28 ευρώ. Με κέρδη 1,94% η μετοχή της ΔΕΗ στα 1,838 ευρώ. Με πτώση 0,87% η Coca- cola στα 28,5 ευρώ και …3 τεμάχια. Πτώση 1,11% για τη μετοχή της Motor Oil στα 17,76 ευρώ. Οριακή η άνοδος 0,24% στον Μυτιληναίο στα 8,34 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών φθάνει τα 1,9 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Loading