(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πέφτουν οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα – Τι συμβαίνει με τα καύσιμα

Σε καθοδική τροχιά κινούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση τις προσεχείς εβδομάδες.

Βέβαια αξίζει να επισημανθεί ότι σε φυσικό αέριο και ρεύμα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί προς τα κάτω, κάτι που δεν ισχύει σε ανάλογο βαθμό στο πετρέλαιο, όπου οι διακυμάνσεις είναι πολλές. Το Brent κινείται ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ανάκαμψη λόγω των φημών για ενδιαφέρον από την Κίνα.

propoli

Πτώση στις τιμές στην αντλία

Στην αντλία πάντως οι τιμές παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πτώση, που στην Αττική τουλάχιστον που οι τιμές προσαρμόζονται πιο γρήγορα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω οι λιανικές τιμές υποχωρούν σε σχέση με τις προ 10ημέρου τιμές, κατά 5 με 7 λεπτά μεσοσταθμικά τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο.

Οι μειώσεις αυτές είναι απόρροια αφενός της αποκλιμάκωσης στην τιμή του Brent, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όπως επίσης και η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην Αττική οι τιμές για την βενζίνη κινούνται σε ένα εύρος (στην πλειονότητα των πρατηρίων) από 1,820 έως 1,850 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή που ήταν και η ημέρα όπου κορυφώθηκε η άνοδος στην βενζίνη είχε φτάσει μέχρι και 1,9 έως και 1,920 ευρώ το λίτρο.

Μικρότερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης, με την μείωση να ανέρχεται σε περίπου 5 λεπτά το λίτρο και να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,520 έως 1,540 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει μέχρι και το 1,590 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν 1,656 ευρώ το λίτρο στις 14 Απριλίου και χθες διαμορφωνόταν στα 1,636 ευρώ, διαφορά δηλαδή 2 λεπτά το λίτρο.

Σε διεθνές επίπεδο η τιμή του Brent ανέκαμψε και σημείωνε άνοδο 1,1% στα 82,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε υποχωρήσει χθες και κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα συνεχίστηκε η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και ξεπέρασε το 1,1039, κάτι που αποτελεί σχεδόν υψηλό 12μήνου.

Για την μεσοπρόθεσμη τάση του πετρελαίου πολλά θα κριθούν από την ζήτηση και που αυτή θα διαμορφωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο.

Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Τέλος σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, χθες έκλεισε κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα μικρός εύρος από 40 έως 45 ευρώ.

Ανάλογη και η κίνηση για την χονδρική τιμή του ρεύματος, όπου πλέον με την βελτίωση του καιρού και την συμμετοχή όλο και περισσότερο στο μίγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές κινούνται πέριξ των 100 ευρώ.

Δείτε επίσης: Ινδονησία: Σεισμός 7,3 Ρίχτερ και προειδοποίηση για τσουνάμι

Loading