Φωτο eurokinissi

Πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης: «Διαθέσαμε το σύνολο του εμπορεύματος ενόψει Πάσχα»

Αυξημένη είναι η κίνηση στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης και με βάση τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να δοθεί όλο το εμπόρευμα, με σαφή ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας έφερε όλο και περισσότερο κόσμο στα κρεοπωλεία όλης της χώρας, καθώς χρειάζεται να γίνουν οι παραγγελίες, προτού εξαντληθούν τα προϊόντα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Politic ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου θα διαθέσει το σύνολο του εμπορεύματος, παρά τον αρχικό προβληματισμό που υπήρχε λόγω του Πασχαλινού καλαθιού. «Οι κρεοπώλες έχουν πουλήσει το σύνολο των αρνιών και των κατσικιών ενόψει Πάσχα, αλλά αυτό οφείλεται στον φόβο που μας προκάλεσε το καλάθι, διότι κινηθήκαμε συντηρητικά και οι πελάτες μας εμπιστεύτηκαν», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Είναι γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις για την ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι του Πάσχα, παρότι οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι είχαν λάβει υποσχέσεις από την κυβέρνηση για το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, τα σούπερ μάρκετ βρήκαν τον «χώρο» για να ορίσουν χαμηλές τιμές (πέριξ των 10 ευρώ) στα εν λόγω κρέατα, κάτι που θεωρήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός, μετά μάλιστα από μια πολύ κακή χρονιά, όπως ήταν η περσινή. Στα κρεοπωλεία οι τιμές κυμάνθηκαν στα 13-14 ευρώ το κιλό, με την αγορά να θεωρείται βατή, λόγω και της υψηλότερης ποιότητας που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές σε σύγκριση πάντα με τις υπεραγορές.

«Άλλη τιμή έχει ένα αρνί γάλακτος από τον παραγωγό και άλλη τιμή ένα ζώο εκτροφής. Στα σφαγεία δεν γίνεται ποιοτική ταξινόμηση των αμνοεριφίων, οπότε χρειάζεται εμείς οι κρεοπώλες να ξεχωρίζουμε το καλό κρέας, από το υποδεέστερο. Με τους καταναλωτές έχουμε δεσμούς φιλίας, πελατείας, αλλά και συγγενικές σχέσεις, οπότε πάντα προσπαθούμε να επιλέγουμε το ποιοτικότερο κρέας. Από τη στιγμή που εμείς παίρνουμε το καλό προϊόν, όπως είναι λογικό το υπόλοιπο διοχετεύεται στα σούπερ μάρκετ και έτσι προκύπτει και η χαμηλότερη τιμή», επεσήμανε ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ο Νίκος Μπαλαμπανίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν και κρεοπωλεία που συνειδητά επιλέγουν κατώτερη ποιότητα, ενώ υφίσταται και θέμα αμάθειας, σε μικρό ποσοστό βέβαια. «Τα σούπερ μάρκετ παίρνουν αυτά που έχουν ξεμείνει από εμάς. Όλοι έχουν ελληνικά αρνιά, αλλά τα κακής ποιότητας πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Η ποιότητα ενός προϊόντος δεν βγαίνει βάσει καταγωγής, αλλά βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως η γεύση, το πλούσιο άρωμα και το να είναι τρυφερό το κρέας. Η διαφορά πώλησης ενός ποιοτικού με ένα υποδεέστερο προϊόν είναι περίπου στα 3,5 ευρώ. Το ποιοτικό κρέας στα σούπερ μάρκετ, θα πωληθεί στην ίδια τιμή με τα κρεοπωλεία», τόνισε ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι του Πάσχα, αμέσως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να δηλώνει πως «πάντα κάποιος θα βγαίνει χαμένος». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης από τη μεριά του ξεκαθάρισε ότι οι κρεοπώλες δεν βγαίνουν χαμένοι, αλλά συρρικνώνουν το κέρδος τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. «Μειώνεται το καθαρό κέρδος. Το φετινό Πάσχα κινούμαστε με κέρδος της τάξεως του 10% της τιμής πώλησης. Αλλά κέρδος για εμάς είναι ότι παραμένουμε εδώ και στηρίζουμε τον Έλληνα καταναλωτή, δίνοντάς του ποιοτικό προϊόν, για να ταΐσει την οικογένειά του και να συνεχίσει να έρχεται στα καταστήματά μας. Το ταμείο πάντα γίνεται στο τέλος», σημείωσε ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Οι επιπτώσεις στα κρεοπωλεία από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου

Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και έπειτα, οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως πλέον είναι πολύ δύσκολο να μείνουν στα κοπάδια τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο, κάτι που ενδεχομένως θα έχει επιπτώσεις στα κρεοπωλεία. «Από το 2011 που συνδικαλίζομαι έχουμε επισημάνει το πρόβλημα της αστυφιλίας πολλές φορές. Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα στους νέους να παράγουν και να πληρωθούν με βάση το προϊόν που έχουν. Πολλές φορές το ποιοτικό προϊόν δεν πληρώνεται με βάση την αξία του», παρατήρησε ο Νίκος Μπαλαμπανίδης.

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών έχει ζητηθεί πολλάκις να επιδοτηθεί ο πρωτογενής τομέας και να υπάρξει η αναγκαία βοήθεια. «Δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, τα χωριά ερημώνουν και δεν υπάρχουν κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι. Η λύση πρέπει να δοθεί από τη βάση. Έχουμε και εμείς πρόβλημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, με το κοτόπουλο -βάσει ΕΛΣΤΑΤ– να έχει ξεπεράσει όλα τα κρέατα στο οικογενειακό τραπέζι. Το κρέας δεν θα φύγει εντελώς από το τραπέζι, απλά θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι κυβερνήσεις είναι σημαντικό να ακούσουν τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες βοήθειες στους κλάδους που το έχουν ανάγκη», κατέληξε ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Δείτε επίσης: Αττική: Βίντεο από τη σύλληψη διαρρήκτη – Μπήκε σε πολυκατοικία από σωλήνα υδρορροής

Loading