Ζητείται άρση βουλευτικής ασυλίας Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις

Να αρθεί από τη Βουλή η ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, ζήτησε η εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ελεγχθεί από την ποινική Δικαιοσύνη για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις.

propoli

Αυτή η κίνηση από πλευράς της Εισαγγελίας Διαφθοράς εκπορεύεται από το γεγονός ότι, εφόσον έχουν προκύψει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργού, χρειάζεται την άδεια του κοινοβουλίου για να συνεχίσει την έρευνα.

Σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί το Politik, από τη δικογραφία που αφορά την ενδεχόμενη ζημία κατά χιλιάδες ευρώ του ΕΟΠΥΥ από αυτή την υπόθεση, προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Μάριου Σαλμά, επειδή αυτός φέρεται να τέλεσε τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δικογραφία της υπόθεσης των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να σταλεί στη Βουλή, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και για τα εμπλεκόμενα, μη πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΠΥ και λοιποί ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία είχε διαπιστωθεί «τυπική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος» στην υπόθεση των υπερκοστολογήμενων αρθροσκοπήσεων, απαιτώντας την περαιτέρω διερεύνηση των πεπραγμένων του πρώην αναπληρωτή Υγείας Μάριου Σαλμά, καθώς και του πρώην υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Οι συμβάσεις με δύο διαγνωστικά και τα 553 παραπεμπτικά

Στο κέντρο της εισαγγελικής έρευνας βρέθηκαν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δύο διαγνωστικά κέντρα, τα οποία από τις 15 Ιουνίου 2015 έως τις 31 Αυγούστου 2016 πληρώθηκαν 554.458 ευρώ. Το ένα μάλιστα εξ’ αυτών συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του πρώην υπουργού.

Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης επικεντρώθηκε σε 553 παραπεμπτικά που είχαν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να δοθεί αποζημίωση. Στο σύνολο των παραπεμπτικών φαίνεται πως έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, αφού στα 363 δεν υπάρχει καν υπογραφή ασφαλισμένου, ενώ στα 109 δεν εμφανίζεται σφραγίδα του παρόχου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία αυτών των παραστατικών είναι μη νομότυπα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 553 παραπεμπτικών και συγκεκριμένα τα 543, τα συνταγογράφησε ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Loading