Αναστασιάδης: «Δε δέχομαι μη βιώσιμη και λειτουργική λύση»

Σε εκδήλωση του συνδέσμου αγωνιστών ΕΟΚΑ μίλησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

propoli

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό ζήτημα αλλά και στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Είμαι αποφασισμένος να εμπλακώ σε διάλογο για λύση του Κυπριακού όμως δεν πρόκειται να αποδεχθώ λύση που θα δεν είναι βιώσιμη και λειτουργική. Όσοι επιλεκτικά διαστρεβλώνουν τις θέσεις της ελληνοτουρκικής πλευράς αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική της θέση. Στόχος, είναι να πετύχουμε μια λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες του Ελληνισμού, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί τις συνθήκες, μέσα από την ειρήνη, να συν-δημιουργήσουμε με το σύνοικο στοιχείο, τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

«Πρόβλημα είναι η στρατηγική της Άγκυρας»

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν συνεχεία στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενώ μίλησε και για το ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι αγνοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες, είναι η στρατηγική της Άγκυρας να ελέγξει ολόκληρο το κυπριακό οικοδόμημα και αυτό ήταν και η αιτία του αδιεξόδου τον περασμένο Ιούλιο.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν τι να διαχωρίσουν, αλλά τι και πάνω σε ποια βάση θα κτίσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν, μακράν της αδικίας, να δημιουργήσουν ένα καθεστώς βιώσιμο, λειτουργικό, που δεν θα διακυβεύει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, αλλά θα δημιουργεί τις προοπτικές σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, έτσι ώστε ειρηνικά να συμβιώσουμε και να δημιουργήσουμε».

 

Loading