Ανασχηματισμός: Τα μεγάλα φαβορί για υπουργοποίηση!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τόπο στα νιάτα είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει για τα τέλη Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση νεαρών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στο πρότυπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι είτε θα παραμείνουν στην θέση τους είτε θα αναβαθμιστούν.

Στα στελέχη που θεωρείται απίθανο να μην υπουργοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κι ο γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

Από εκεί και πέρα, πολύ καλό βαθμό έχει πάρει ο γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, αλλά κι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, καθώς και στην υλοποίηση των απαιτουμένων των μνημονιακών αξιολογήσεων από τα υπουργεία.

Στα υποψήφια προς αναβάθμιση στελέχη ανήκει και η γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Έλενα Παπαδοπούλου, στενή συνεργάτιδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά κι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου, η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, κι ο υπεύθυνος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μπουρνούς.

Έτσι κι αλλιώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση οι περισσότεροι κομματικά διορισμένοι γενικοί γραμματείς υπουργείων να αποχωρήσουν άμεσα και να αντικατασταθούν ύστερα από διαγωνισμό από νέους με τετραετή θητεία.

Οι επικρατέστεροι βουλευτές

Την ίδια ώρα, είναι πολλά τα ονόματα βουλευτών που εμφανίζονται υποψήφιοι για μια καρέκλα υπουργού ή υφυπουργού.

Σταχυολογούμε τους επικρατέστερους:

Γιάννης Καραγιάννης, Γιάννης Σαρακιώτης, Κώστας Μπάρκας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάριος Κάτσης, Νατάσα Γκαρά, Βασίλης Τσίρκας, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος έχει αναλάβει δύσκολες αποστολές κυρίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαία απασχόλησή του το Μακεδονικό.

Σε αυτό το κλίμα καλό είναι να συγκρατήσουμε και το όνομα του Τάκη Παυλόπουλου, διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα, ο οποίος κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Loading