Σκόπια: Το πλαίσιο συμφωνίας για το ονοματολογικό

Όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός δύο ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στο Σούνιο.

propoli

Οι δύο χώρες σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές οδεύουν σε επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών ώστε να εφαρμοστεί πλήρως από τα Σκόπια και κυρίως σε ό,τι αφορά το erga omnes.

Ο πρώτος στόχος των Σκοπίων

Να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θέλουν πρωτίστως τα Σκόπια και υπό την προϋπόθεση οι δύο πρωθυπουργοί να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η ΠΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους.

Ως προς την ονομασία εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θέλει διασφαλίσεις ότι στα δύο χρόνια που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία. Κάτι που συνέβη με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Εξ ου και η επιμονή της σε έναν οδικό χάρτη για να μην υπάρξουν αποκλίσεις.

Loading